Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Vil ha toppjobb i FN selv

Hilde Frafjord Johnson er kandidat til å bli ny sjef for FN-organisasjonen UNDP, men får ikke støtte fra regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Bakgrunnen skal være Kjell Magne Bondeviks egne ambisjoner.

-  Norge har ikke lansert noen kandidat til denne stillingen, sier talskvinne Cathrine Andersen i UD på spørsmål om hvorfor ikke regjeringen driver noen kampanje for utviklingsminister Frafjord Johnsons kandidatur til sjefsstillingen i FNs utviklingsprogram (UNDP).

Hun er en høyaktuell kandidat til stillingen og har et meget godt omdømme i FN-systemet generelt og hos generalsekretær Kofi Annan spesielt. Det får Dagbladet opplyst fra meget velinformerte kilder.

Ved FN-hovedkvarteret i New York finner man det derfor merkelig at den norske regjeringen ikke har stilt seg offisielt bak og fremmet Frafjord Johnsons kandidatur.

Etter det Dagbladet får opplyst fra informert hold, var det statsminister Kjell Magne Bondevik selv som besluttet å ikke fremme kandidaturet.

Den britiske regjeringen har offisielt fremmet sin kandidat, baronessen og kvinneaktivisten Valerie Amos, til å etterfølge den sittende UNDP-sjefen Mark Malloch Brown, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Vil ikke kommentere

Det er flere elementer som må på plass for at Frafjord Johnson kan bli sjef i UNDP. Aktiv støtte fra regjeringen og aktivt diplomati i kulissene for å samle støtte er et slikt forhold.

 HØYAKTUELL:  Hilde Frafjord Johnson er en høyaktuell kandidat til stillingen som UNDP-sjef og har et meget godt omdømme i FN-systemet generelt og hos generalsekretær Kofi Annan spesielt. Foto: SCANPIX
HØYAKTUELL: Hilde Frafjord Johnson er en høyaktuell kandidat til stillingen som UNDP-sjef og har et meget godt omdømme i FN-systemet generelt og hos generalsekretær Kofi Annan spesielt. Foto: SCANPIX Vis mer

Statsminister Kjell Magne Bondevik ønsker ikke å kommentere hvorfor ikke regjeringen har stilt seg bak kandidaturet til Frafjord Johnson, men hans statssekretær Gunnar Husan skriver følgende i en SMS til Dagbladet:

-  Jeg skjønner og er klar over at Frafjord Johnsons navn er sterkt fremme, og vi er glade for det. Vi gjør de konsultasjoner vi tror er nødvendig i så måte.

Dagbladet har vært i kontakt med en rekke personer i utenrikstjenesten, både hjemme og ute. Ingen er kjent med at det er gjort noe for å fremme kandidaturet.

Nei til aktiv støtte

Uavhengig av hverandre sier flere av Dagbladets kilder at det er Bondeviks egne ambisjoner som står i veien for aktiv støtte til norske kandidater til toppjobber i FN.

Regjeringen sa også nei til aktivt å støtte Geir O. Pedersen, da han var på tale som ny sjef for FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). Den tidligere norske diplomaten er nå direktør i FN med ansvar for Asia.

Som et lite land er det begrenset hvor mange toppstillinger Norge kan få i FN. Allerede er det tre nordmenn i høye FN-stillinger: Jan Egeland som sjef for det humanitære arbeidet, Terje Rød-Larsen som spesialutsending til Syria og Libanon og Geir O. Pedersen. Han er også kandidat til stillingen som visegeneralsekretær for Libanon.

Enda en norsk toppsjef i FN-systemet - og sjefsstillingen i UNDP rangerer høyere enn de tre andre - vil etter det Dagbladet forstår, lukke døra helt igjen for Bondevik, når han er klar for å gå videre i karrieren.

UNDP er den største FN-organisasjonen, og lederen rangerer som nummer tre på rangstigen i FN - etter generalsekretæren og hans nestkommanderende.

Bondevik har gitt tydelig uttrykk for at han er ferdig med norsk politikk, dersom ikke valgresultatet til høsten gir ham nye år som statsminister. Hans ambisjoner går i internasjonal retning:

-  Den dagen det er slutt, vil jeg gjerne gjøre noe som er til hjelp for fattige og forfulgte mennesker, sa Bondevik til Dagbladet under sitt besøk i Israel og Palestina for halvannen uke siden.

En slik stilling, som Bondevik ifølge flere kilder har signalisert interesse for, er jobben som FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Stillingen er nå ledig, etter at Ruud Lubbers trakk seg sist søndag. Det var ikke uventet at den tidligere statsministeren i Nederland kom til å gå av. Men de færreste hadde trodd at det skulle skje nå. Lubbers har vært anklaget for seksuell trakassering av en av sine nærmeste medarbeidere.

Større sjanser

I FN-systemet har imidlertid Hilde Frafjord Johnson større sjanser enn sin sjef, påpeker flere kilder med innsikt i organisasjonen. Det blir sagt rett ut at hun vil være en bedre kandidat til en av de viktigste jobbene i FN-systemet enn statsministeren.

Det er også en stor fordel at hun er kvinne. Også i FN er kvinner underrepresentert i toppstillingene.

Men det er også ting som taler mot hennes kandidatur.

Den sittende sjefen i UNDP, briten Mark Mallock Brown, mener det er på tide at en kandidat fra sør - som er hovedområdet for UNDPs arbeid - får sjefsjobben. Brown begynner nå som Kofi Annans stabssjef og står generalsekretæren nær.

Ved siden av Frafjord Johnson og Valerie Amos er tidligere miljøvernminister og nåværende FN-utsending til Darfur, Jan Pronk fra Nederland, en av de kjente kandidatene til toppjobben i UNDP.

HAR AMBISJONER: Statsminister Kjell Magne Bondevik skal ha ambisjoner om en internasjonal toppjobb. Etter det Dagbladet får opplyst fra informert hold, var det derfor Bondevik besluttet å ikke fremme Hilde Frafjord Johnsons kandidatur som sjef for FN-organisasjonen UNDP. Bildene er tatt ved en tidligere anledning.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media