Vil ha totalforbud mot beinmel

EU-kommisjonen foreslår et midlertidig totalforbud mot bruk av beinmel i dyreftr, sier kommissær for helse- og forbrukersaker David Byrne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han sier at forbudet tidligst vil kunne tre i kraft fra årsskiftet. Forbudet er et nødvendig skritt for å styrke forbrukernes tillit, sa han.

Det har vært tilløp til panikk blant forbrukerne i både Tyskland og Frankrike etter at det har vært konstatert tilfeller av kugalskap og mulig salg av smittet kjøtt i butikkene.

- Det er bekymring når det gjelder kontrollen av beinmel i dyreftr. Det er forbudt når det gjelder storfe, men har hittil vært tillatt for svin og fjærkre.

- Jeg var ikke overbevist om at kontrollene som eksisterer for storfekjøtt praktiseres fullt ut, og dette kommer til uttrykk ved at flere land valgte å handle på egen hånd og utvidet forbudet til å gjelde alle dyr, sa Byrne.

Byrne sa han på det neste landbruksministermøtet 4. desember vil foreslå alt storfe som er over 30 måneder blir utestengt fra all omsetning, med mindre de er testet for kugalskap.

(NTB)