Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha tre måneders militærtjeneste

Verneplikten kan bli satt ned til tre måneders tjeneste for halvparten av soldatene fra 2006.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er et av forslagene som interne arbeidsgrupper i Forsvaret har lagt fram.

Oberst Ove Weisæth i Hærstaben, som har ledet en vernepliktsgruppe, sier til Forsvarets Forum at tjenesten for dem som skal inn i internasjonal tjeneste, grensevakt, garden og andre spesielle enheter samt spesialtjenester, fortsatt skal være like lang som i dag.

Til Heimevernet

Men rundt halvparten av soldatmassen kan kanskje klare seg med tre måneders grunnleggende soldatutdanning, før de blir overført til Heimevernet.

Arbeidsgruppenes forslag vurderes nå internt i Forsvaret, som skal legge fram en innstilling til forsvarsministeren i november.

SP imot

Senterpartiet er imot kortere tjenestetid og frykter at Norge går fra et folkeforsvar til å få en elitehær.

- Jeg regner med at regjeringspartiene sørger for at forslaget ikke blir realisert, sier partiets forsvarspolitiske talskvinne, Marit Arnstad, til NRK.

Arbeidsgruppene i Forsvaret har også gått inn for å forkorte befalsutdanningen. Et forslag går ut på å legge ned de fem - seks befalsskolene og erstatte dem med tre måneders kurs.

(NTB)

<B>KAN BLI FORKORTET: </B>Forvaret tenker høyt om nytt. Tre måneders førstegangstjeneste kan bli resultatet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media