Bjørn Maaseide ønsker at politikerne legger til rette for skattefri trening på helsesentre. Fotograf: Eivind Yggeseth.
Bjørn Maaseide ønsker at politikerne legger til rette for skattefri trening på helsesentre. Fotograf: Eivind Yggeseth.Vis mer

Vil ha trening som skattefritt frynsegode

Sats Elixia-sjef Bjørn Maaseide maner til en storstilt debatt om skattefri trening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Det er dobbelt så mange som trener i Sverige som i Norge. Og vi har gått fra å ligge ti år bak USA når det gjelder fedme til bare å ligge fem år bak. Hvorfor skal man skattlegge det mest fornuftige folk kan gjøre, sier Maaseide i et intervju med Finansavisen.

Ser mot andre land

Neste uke har han kalt inn helseminister Bent Høie til seminar for å dra i gang en debatt både om skattestimulert trening og om at arbeidsgivere må pålegges å aktivisere sine ansatte. Han trekker frem land som Danmark, Sverige, USA og Canada der det er vanlig at arbeidsgiver tilrettelegger for trening – også økonomisk.

- I Sverige får arbeidstagere gjerne mellom 500 og 3.000 kroner i såkalt friskvårdstiltak fra arbeidsgiver. Dette kan brukes til trening på treningssenter, sier salgsdirektør Fredrik Solstad i Sats Elixia til Finansavisen.

Har økonomiske motiver

Maaseides utspill kan lett tolkes som at han gråter for sin syke mor. Han liker å bli omtalt som Norges rikeste idrettsutøver og er storeier i Sats Elixia, men i fjor høst lyste forsidene av Finansavisen mot ham: «Blod, svette og tårer» het det om nedskrivninger på 550 millioner hvorpå Maaseide selv hadde tatt styringen for å rydde opp.

Blir beskattet

- Store norske bedrifter kan bygge treningsrom som ansatte kan benytte skattefritt, men hvis man skal sponse medlemskap på treningssenter på den andre siden av gaten blir ansatte fordelsbeskattet og bedriften må betale arbeidsgiveravgift Det utelukker 99 prosent av norske bedrifter da det bare er de store bedriftene som har mulighet til å bygge treningssenter, sier Sats Elixia-sjefen til Finansavisen

- Finnes det ikke grenser for hvor mye norske bedriftsledere må ta ansvar for?

- Tidligere var man opptatt av sykefravær, men nå er ikke det like sentralt lenger. Ettersom den store folkesykdommen er inaktivitet er det nå sykenærvær det handler om. Det handler om folk som møter på jobb, men som ikke er i god nok form til å jobbe effektivt, avslutter Solstad.

Andre økonominyheter:
«Ukjent» nordmann god for 20 milliarder kroner
Satset 10 millioner - eier nå aksjer for 145 millioner