Statsministerduell

Vil ha Trygve som statsminister

For første gang har Dagbladet stilt spørsmålet: «Vil du ha Støre eller Vedum som statsminister?» Det er Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum som er velgernes foretrukne kandidat.

FORETRUKKEN KANDIDAT: Et flertall av det norske folk foretrekker Trygve Slagsvold Vedum som statsminister framfor Jonas Gahr Støre (Ap). Her fra stortingsvalget i 2017. Foto: Berit Roald / NTB
FORETRUKKEN KANDIDAT: Et flertall av det norske folk foretrekker Trygve Slagsvold Vedum som statsminister framfor Jonas Gahr Støre (Ap). Her fra stortingsvalget i 2017. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et flertall av det norske folk mener Trygve Slagsvold Vedum er en bedre egnet statsminister i en regjering der både Ap og Sp inngår, enn Jonas Gahr Støre, viser Dagbladets ferske Ipsos-måling.

I befolkningen som helhet mener 47 prosent at Vedum er best egnet, mens 43 prosent mener Arbeiderparti-leder Støre bør være statsminister.

Blant rødgrønne velgere er det imidlertid nærmest dødt løp mellom de to - med en liten fordel for Vedum.

Av velgerne som sier de vil stemme SV, Ap eller Senterpartiet, svarer 49 prosent at Trygve Slagsvold Vedum bør bli statsminister, mens 48 prosent foretrekker Støre.

Pustes i nakken

På Ipsos' oktobermåling er også Arbeiderpartiet og Senterpartiet nesten jevnstore. Senterpartiet måles til 17,8 prosent, mens Arbeiderpartiet er på 19,5.

Bare 1,7 prosentpoeng skiller altså partiene godt under et år før stortingsvalget.

Til sammenlikning fikk Ap 27,4 prosents oppslutning og Sp 10,3 ved forrige stortingsvalg, som også var et skuffende valg for Ap.

- Dette er én måling, det er greit å ta ting litt med ro, sier Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Jonas Gahr Støre er fortsatt den foretrukne statsministerkandidaten blant det store flertallet av egne velgere. 75 prosent mener han er best egnet.

Også blant Ap-velgerne svarer imidlertid 21 prosent at Vedum er best egnet.

Sp-lederen har støtte fra 79 prosent av Sp-velgerne, mens 19 av dem mener Støre er den best egnede statsministeren.

Nekter å svare

Selv nekter Trygve Slagsvold Vedum å svare på om han vil bli statsminister hvis de rødgrønne vinner valget.

- Velgerne skal ikke være opptatt av om det blir meg, Støre eller Solberg. De skal være opptatt av sakene. Jeg håper velgerne tenker på hvilke saker de mener er viktige, sier Vedum, og peker på politi og beredskap i hele landet, nærskoler, ambulanseberedskap og små forskjeller mellom folk.

- Jeg synes ikke velgerne skal tenke på navn. Politikere kommer og går, sier Vedum.

- Er det naturlig at det største partiet i regjering har statsministeren?

- Poenget mitt er at vi ikke skal fordele posisjoner og ha alt det spillet rundt. Det viktigste er sakene.

- Fortjener ikke velgerne et svar på hvem som blir statsminister?

- Jeg tror velgerne er mer opptatt av sakene. Så får Arbeiderpartiet svare for seg, og jeg for meg, sier Vedum.

Fylkeslederne i Senterpartiet er ikke like beskjedne. Flere fylkesledere sier i dag til Aftenposten at Senterpartiet må få statsministeren hvis de blir større enn Arbeiderpartiet.

- Klar for å lede

Støre var ikke tilgjengelig for intervju torsdag. I en skriftlig kommentar til Dagbladet skriver han at han ser fram til den lange valgkampen - og er klar for å ta over styringen av landet.

- Jeg gleder meg til en valgkamp der vi skal få vist at Arbeiderpartiet har løsningene for en sterkere velferdsstat, rettferdige klimakutt og trygge arbeidsplasser. Jeg er klar for å lede en regjering som setter en sånn politikk ut i livet, sier han.

MDG-velgerne vil ha Støre

Vedum står fjellstøtt som statsministerkandidat i konkurranse med Støre over hele det politiske spekteret.

Det er bare i MDG han er direkte upopulær - bare 2 prosent av MDGs velgere mener Vedum er best egnet. Åtte av ti MDG-velgere peker på Støre.

Hos Rødt er det jevnt mellom de to, med 48 prosent til Støre og 44 til Vedum.

Vedum foretrekkes blant Høyre- og Frp-velgerne. Tydeligst er det i Frp, der 78 prosent peker på Vedum og bare 11 på Støre. KrF- og Venstre-velgerne holder en knapp på Støre i en rødgrønn regjering.

- Det er ikke overraskende at Høyre og Frp's velgere foretrekker Vedum, men det overrasker meg at det er så jevnt i SV og Rødt. Hvis en skulle tenke politisk, skulle en tro at de ville foretrukket en Ap-ledet regjering framfor en Sp-ledet regjering. Det må si noe om at Trygve Slagsvold Vedum som person har en appell litt utover partiet og det politiske, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

- Ingen diskusjon nå

Mens Sp har sagt at de går til valg på en Sp/Ap-regjering, har Arbeiderpartiet også åpnet for SV.

- Spørsmålet om hvem som skal være statsminister er ikke en nødvendig diskusjon å ta for oss nå, på snittet av målingene er Ap det klart største partiet på vår side, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

- SVs mål er en rødgrønn regjering, og et sterkt valgresultat for SV kan sikre at det er en slik regjering landet får. Skal vi bekjempe den økende ulikheten i makt og rikdom og løse klimakrisen, trengs en regjering på venstresiden, ikke et sentrumsprosjekt med bare Ap og Sp. Får vi med oss de andre på å få ned forskjellene og utslippene, er vi klar til å samarbeide med både Ap, Sp, MDG og Rødt.

- Holder døra åpen

Johannes Bergh tror derimot at det kan bli reelle diskusjoner om statsministerposten.

- Ja, det kan det. Velgerne stemmer ofte ut fra hvilken regjering de vil ha, og er opptatt av hvem som blir statsminister. Det kan spille en viktig rolle. Hvis Sp skulle bli større eller jevnstore med Ap, tror jeg absolutt det vil bli en aktuell problemstilling.

- Jeg tenker at Vedum ikke har lyst til å låse seg, men holder døra åpen. Sp ser vel på målingene som alle andre og ser at det ikke er utenkelig at de kan bli jevnstore, sier han om Vedums manglende avklaring.

Dårligste noensinne

Heller ikke partimålingen er godt nytt for Støre. Arbeiderpartiet gjør sin dårligste Ipsos-måling noensinne med 19,5. Det er ned 2,9 prosentpoeng fra september.

Høyre er landets største parti på oktobermålingen med en oppslutning på 22,3 prosentpoeng.

Med MDG, SV og Rødt over sperregrensa og KrF og Venstre under er det likevel solid flertall for venstresiden.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, MDG og Rødt får til sammen 100 mandater, mens regjeringspartiene og Frp får 69.

- De viktigste meningsmålingene er de som viser stabilt flertall for regjeringsskifte i Norge. Folk vil ikke ha høyresidens privatisering og økte forskjeller, men en mer rettferdig kurs som sikrer jobber og velferd over hele landet, sier Støre.

Oppslutning: H 22,3 (-0,4), Ap 19,5 (-2,9), Sp 17,8 (2,3), Frp 12,7 (-1,2), SV 6,3 (-2,1), Rødt 5,4 (1,8), MDG 4,7 (1,2), KrF 3,7 (-0,9), V 2,6 (-1,0).

Tror på løft

Høyres ferske nestleder Tina Bru sier de imidlertid ikke har mistet troen på at Solberg-regjeringen skal få en ny periode.

- Vi har tro på at Høyre, Frp, KrF og Venstre skal løfte oss fram mot valgdagen neste høst, sier Bru i en melding til Dagbladet.

En mulig internt strid om ledelsen på rødgrønn side, går hun ikke inn i:

- Det viktigste nå er å beholde kontrollen med coronaviruset, slik at vi kan skape flere jobber og inkludere flere i arbeidslivet. Vedum og Støre får diskutere videre om hvem av de to som skal være statsministerkandidat for Rødt, SV, Ap, Sp og MDG, sier Bru.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer