Vil ha tvungent psykisk helsevern for tiltalt 38-åring

For å ha drept og bortført Sigrid Giskegjerde Schjetne. Den 65-årige medsiktede får saken frafalt.

ANTATT GJERNINGSMANN: Politiet mener 38-åringen tok livet av Sigrid Giskegjerde Schjetne. Riksadvokaten går inn for å kjenne ham strafferettslig utilregnelig. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / DAGBLADET
ANTATT GJERNINGSMANN: Politiet mener 38-åringen tok livet av Sigrid Giskegjerde Schjetne. Riksadvokaten går inn for å kjenne ham strafferettslig utilregnelig. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsadvokat Nina Prebe presenterer klokka 12 de påtalemessige avgjørelsene fra Riksadvokaten i Sigrid-saken.

En 38-åring fra Ålesund sitter varetektsfengslet siktet for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) i Oslo i fjor. En 65-åring fra Follo er også siktet, men er løslatt og vil ifølge NRK ikke bli tiltalt.

Sigrid, som bodde på Østensjø i Oslo, forsvant natt til 5. august i fjor, og ble funnet drept i nabokommunen Oppegård en knapp måned seinere, like ved et næringslokale 65-åringen disponerer.

Skjerpende omstendigheter Saken er henlagt mot 65-åringen etter bevisets stilling, opplyser Prebe på pressekonferansen.

- 38-åringen er tiltalt for forsettlig drap og frihetsberøvelse, opplyser hun. Hun legger til at tiltalen omfatter «særdeles skjerpende omstendigheter».

- Vi mener det kan føres bevis for både drap og frihetsberøvelse.

Prebe opplyser at de går inn for tvungent psykisk helsevern for 38-åringen.

- Det er på bakgrunn av tvilen blant de sakkyndige, sier hun.

Sluttvis opplyser Prebe at saken mot 38-åringen kommer opp 16. september, og at det er satt av tre uker til saken i Oslo tingrett.

Skuffet 38-åringens forsvarer John Christian Elden opplyser at Ålesund-mannen er skuffet over tiltalen.

- Han fastholder at han har vært ved sine fulle fem, og at han vet han ikke har drept Sigrid, sier Elden til Dagbladet.

Ifølge Elden ser 38-åringen tiltalen som et ledd i politiets og helsevesenets forfølgelse av ham.

Uenige sakkyndige De tre rettsoppnevnte sakkyndige var i sin rapport uenige om 38-åringens tilregnelighet. Spesialistene i psykiatri Andreas Eirik Hamnes og Kjersti Narud har konkludert med at 38-åringen var tilregnelig og kan straffes, mens nevropsykolog Anne Lill Ørbeck konkluderte med at mannen var paranoid schizofren og strafferettslig utilregnelig.

Den rettsmedisinske kommisjon var ikke fornøyd med sakkyndigrapporten, og har bedt om en tilleggserklæring.

Det er derfor knyttet stor spenning til om påtalemyndigheten, hvis 38-åringen blir tiltalt, vil påstå fengselsstraff eller tvunget psykisk helsevern.

Det er også ventet at statsadvokaten nå vil bekrefte at siktelsen mot en 65-åring fra Vestby blir frafalt. Politiet har den siste tida vært åpne om at de mener 38-åringen sto bak drapet alene.

GÅR FRI: Den siktede 65-åringen får saken frafalt etter bevisets stilling. Foto: DAGBLADET
GÅR FRI: Den siktede 65-åringen får saken frafalt etter bevisets stilling. Foto: DAGBLADET Vis mer