Vil ha tysterabatt for Andersen

- Det er viktig at det blir gitt en rabatt som blir lagt merke til i de kriminelle miljøer, sa NOKAS-forsvarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Da Harald Stabell skulle prosedere straffeutmåling for sin klient, Lars Erik Andersen, var tysting et naturlig tema.

Lars Erik Andersen var den første som pekte ut Schumann til å være den som skjøt politimannen Arve Sigve Klungland, som satt i politiets kommandobil under ranet.

- Det er viktig i en sak som denne, at det blir gitt en rabatt som blir lagt merke til i de kriminelle miljøer, sa Stabell.

Fullt mulig med halvering

Forsvareren ville ha rabatt for Andersen, og mente at en halvering av straffen ville være fullt mulig ut fra det som er rettspraksis. Aktoratet la ned påstand om ti års fengsel for Andersen. I tingretten fikk han en dom på 15 år. Han pekte ut Schumann etter at dommen falt i tingretten, og har nå blitt belønnet for dette av aktoratet. Om fagdommerne er enige eller ikke, blir klart 15. februar.

Han la vekt på Lars Erik Andersens liv som tyster i fengselet. Lars Erik Andersen skal ha blitt truet av andre innsatte, og har hatt mye kontakt med legepersonell og psykologer i fengselet.

Etter at han pekte ut Schumann ble han satt i isolasjon.

Vil bli håndtverker

VIL HA RABATT: Lars Erik Andersen (t.h) med forsvarer Harald Stabell. Foto: ERLING HÆGELAND
VIL HA RABATT: Lars Erik Andersen (t.h) med forsvarer Harald Stabell. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

Under prosedyren forklarte Stabell at Andersen har gjort opp med sin kriminelle fortid. Det gjorde han da han valgte å navngi Klunglands drapsmann. Nå tenker Andersen framover og ser for seg en framtid som håndtverker. Han har dessuten beklaget overfor de NOKAS-ansatte at han var med på ranet. Han har også møtt enken etter Klungland og sønnen hans. Alt dette bør virke formildende for Andersen, ifølge hans advokat Harald Stabell.

Sjokkert over fengselsansatte

Da Andersen kom med sin tilleggsforklaring sist uke, snakket han om hvordan det var å leve som tyster i fengselet.

Han sa at han sjokkert over enkelte fengselsansatte, som skulle ha sagt at han måtte belage seg på trøbbel når han pekte ut en annen raner.

- En av dem spurte hvordan jeg kunne være så dum, sa Andersen.