Vil ha utdanning eller jobb, ikke behandling

Antallet rusmisbrukere med minoritetsbakgrunn på Plata er doblet det siste året. Til tross for økningen er de nesten ikke-eksisterende i behandlingsapparatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppsøkende og koordinerende tjeneste (OKT) i Rusmiddeletaten i Oslo kommune jobber med mannlige misbrukere med muslimsk bakgrunn. OKT har foretatt registrering av rusmisbrukere med minoritetsbakgrunn, på Plata og ved Børsen, i år og i fjor. Antallet er fordoblet.

- Vi treffer 16-åringer og menn på 60 år. Mange er pent kledde, voksne menn som du ikke ville drømme om er narkomane før de viser fram sprøytestikkene, sier Bjørn Hjertnes fra OKT.

Det er liten åpenhet, og mye skam, om rusavhengighet i mange muslimske miljøer.

- Å kjøpe og sette heroin åpenlyst, er skambelagt. Narkotika finnes også i deres opprinnelsesland, men der foregår mye mer i det skjulte, sier Hjertnes.

- Hva er grunnen til at de har begynt å bruke dop?

- Mange oppgir kjedsomhet. De får ikke jobb, og orker ikke å sitte hjemme.

Mange av misbrukerne har barn og ektefelle.

- De klarer ikke å oppfylle sin rolle som mann og forsørger. Det plager dem veldig, sier Hjertnes.

Til tross for at antallet rusmisbrukere med minoritetsbakgrunn har økt alarmerende, søker denne gruppa fortsatt i svært liten grad hjelp. Det bekrefter både Hjertnes, Uteseksjonen og Kirkens Bymisjon. Misbrukerne, og familiene deres, har liten kunnskap om behandlingstilbudet.

- Disse misbrukerne har ingen tiltro til tradisjonell behandling, som samtaleterapi. De vil ha medisin, utdanning eller jobb. De vil absolutt ikke skrives inn på institusjon, sier Hjertnes.

Noen snakker dessuten så dårlig norsk at de ville fått lite ut av behandlingen. Et annet trekk er at familiene søker andre løsninger.

- Ofte sendes misbrukeren til familiemedlemmer i gamlelandet noen måneder. Nesten alltid klarer de seg der uten dop. Dette er interessant, sier Hjertnes.

Han mener at hjelpeapparatet må gjøre en bedre jobb for misbrukere med utenlandsk bakgrunn. I dag finnes for eksempel nesten ikke informasjonsmateriale på andre språk enn norsk.

Sirus-forsker Elin Berg fulgte for et par år siden 33 menn med innvandrerbakgrunn som la seg inn for avrusning og behandling. Bare to fullførte delvis opplegget.