Tyrkias Nato-krav:

Vil ha utlevert død lege

Øverst på lista over personer Tyrkia vil ha utlevert fra Sverige i bytte mot Nato-medlemskap, står røntgenlegen Mehmet Sıraç Bilgin. Han døde i 2015.

HODEPINE: President Recep Tayyip Erdogan har sagt at Sverige og Finland er frihavner for medlemmer av Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK). Nå vil Tyrkia ha utlevert en kurdisk lege fra Sverige, men han er død. Foto: NTB
HODEPINE: President Recep Tayyip Erdogan har sagt at Sverige og Finland er frihavner for medlemmer av Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK). Nå vil Tyrkia ha utlevert en kurdisk lege fra Sverige, men han er død. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Han er stemplet som PKK-terrorist av tyrkiske myndigheter, men den kurdiske legen Mehmet Sıraç Bilgin har aldri vært medlem av den kurdiske gruppa, ifølge sønnen.

Likevel står hans navn øverst på en ufullstendig liste over de 33 personene Tyrkia vil ha utlevert fra Sverige i bytte mot Nato-medlemskap.

Men Mehmet Sıraç Bilgin kan ikke utleveres, for han er død, og det har han vært siden 2015.

- Jeg ser på det nesten som en ære, sier sønnen Rehber Bilgin til den svenske avisa Expressen.

- HISTORISK: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte Finland og Sveriges ambassadører til NATO onsdag 18. mai. Video: AP Vis mer

Blokkerte Nato-prosess

Onsdag 18. mai overleverte Finland og Sverige sine Nato-søknader til forsvarsalliansens generalsekretær Jens Stoltenberg i Brussel. Den høytidelige formaliteten representerte et historisk skifte i sikkerhets- og forsvarsarkitekturen i Europa.

Før Sverige og Finland satte i gang sine søknadsprosesser, antok man at de raskt ville få innvilget medlemskap i forsvarsalliansen.

Den gang ei.

For allerede samme dag som Nato mottok søknadene, blokkerte Tyrkia første del av hurtigbehandlingen av søknadene.

I dagene i forveien hadde Tyrkia og president Recep Tayyip Erdogan sagt at de ikke ville godta Nato-søknadene fra Sverige og Finland.

Erdogan har omtalt Sverige og Finland som «frihavner for terrorister», og har langet særlig ut mot Sverige for at de ikke vil utlevere 33 personer Tyrkia mistenker for å være terrorister.

SVERIGE: Statsministeren møter pressen 15. mai - sier ja til NATO-meldemskap. Vis mer

Øverst på lista

På denne lista skal den døde kurdiske legen Mehmet Sıraç Bilgin figurere.

Flere navn fra den angivelige lista er nemlig publisert av det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu, og øverst på lista figurerer altså Bilgin.

I tyrkiske medier beskrives han som en av PKKs europeiske offiserer, men han var aldri tilknyttet PKK, selv om han var engasjert i saken om en egen kurdisk stat, forteller sønnen til Expressen.

Han skal imidlertid ha vært en av grunnleggerne av den tyrkiske greina til Kurdistans demokratisk parti på 1960-tallet.

- For det har han sittet i fengsel og blitt torturert mange ganger, sier sønnen til Expressen.

SUPERVÅPEN: Den russiske stridsvognen og supervåpenet med kallenavn «Terminatoren» skal ha ankommet Ukraina. Video: Telegram/@vorposte Vis mer

- Han hadde gapskrattet

I 1987 flyttet Mehmet Sıraç Bilgin til Sverige med familien. Han skal angivelig ha vært utsatt for trusler i Tyrkia.

I Sverige fikk han jobb som røntgenlege på Akademiska sykehus i Uppsala og byttet navn til Sıraç Kekuyon. På fritida brant han for kurdernes sak, og var en ivrig debattant og skribent.

Så døde han i 2015, og familien reiste til Tyrkia for å løse en rekke spørsmål om arv. Der skal familien ha registrert faren som død.

- Jeg tror de vet at han er død. At han er med på lista er mer som et signal til oss barna at vi også er under oppsikt, sier sønnen Rehber Bilgin.

Til svenske Aftonbladet beskriver han det som absurd og latterlig. Det tror han også faren hans hadde syntes.

- Han hadde nok gapskrattet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer