Vil ha utredning om konsekvenser av CO2-fangst

CO2-rensingen på Mongstad kan føre til utslipp av farlige stoffer, mener Norsk institutt for luftforskning (Nilu).

MONGSTAD: 
Oljeraffineriet  på Mongstad.
Foto:  Marit Hommedal  / SCANPIX .
MONGSTAD: Oljeraffineriet på Mongstad. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

CO2-rensingen på Mongstad kan føre til utslipp av farlige stoffer, mener Norsk institutt for luftforskning (Nilu), som nå vil ha en konsekvensutredning av mulige helse- og miljøskader.

I en studie utført av Nilu konkluderes det med at det er behov for en grundig utredning av aminteknologiens mulige helse- og miljøkonsekvenser, skriver Teknisk Ukeblad.

Nilu har sammenlignet resultater fra forskning på aminer, og laget et scenario for hva som kan skje i verste fall med aminutslippene i en slik renseprosess.

Aminer (en organisk forbindelse med nitrogen som hovedatom) representerer i seg selv ingen spesiell helse- eller miljørisiko, men i fangstprosessen og atmosfæren blir aminene eksponert for komponenter som muliggjør dannelsen av stoffgruppene nitrosaminer, nitraminer, amider og aldehyder.

Nitrosaminer (som blant annet finnes i tobakk) kan være giftige og kreftfremkallende i svært små mengder.

- Anslagene hittil bygger på teoretiske studier og litteratur som er relativt gammel. Vi må vite mer før vi kan komme med et bedre anslag, sier seniorforsker Svein Knudsen ved Nilu.

I løpet av sommeren vil Universitetet i Oslo og Nilu utføre flere eksperimenter i Valencia i Spania for å finne ut hvilke stoffer som dannes, hvor mye som dannes, og hvordan de oppfører seg.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer