Vil ha utvidet åpningstid for matbutikker og vinmonopol

Folkehelseinstituttet anbefaler regjeringen å utvide åpningstidene for å begrense smitte i tiden før jul og i romjula.

KØ: I Oslo har lange køer utenfor Vinmonopolet blitt et vanlig syn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KØ: I Oslo har lange køer utenfor Vinmonopolet blitt et vanlig syn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Med åpne butikker på flere helligdager i jula kan man redusere storhandling og press på butikker før jul. Utvidet salgstid for alkohol i butikk og på vinmonopol vil kunne gi ytterligere reduksjon i presset, skriver FHI i anbefalingen som er utarbeidet sammen med Helsedirektoratet på oppdrag fra regjeringen.

Utvidede åpningstider foreslås spesielt for å unngå storhandling før langhelgene.

Viktig steder meg høy smitte

Utvidede tiltak knyttet til jule-/romjulshandel vil være spesielt viktig i områder med økende og høy smitterisiko og det må gjøres en helhetsvurdering lokalt av hvilke tiltak som er nødvendige, slår de fast.

Dokumentet er datert 30. november, men ble først offentliggjort på FHIs hjemmesider onsdag.

CORONA: Onsdag 2. desember la regjeringen frem coronaanbefalingene for jula 2020. Video: NTB Vis mer

FHI mener også at butikkeier på ta ansvar for å tilrettelegge for avstand mellom kundene, og at det må unngås å slippe inn flere enn det er plass til.

- For kjøpesentre bør det utarbeides en strategi for hele senteret, inkludert fellesarealer. Det bør vurderes å ha vakter som tilser at anbefalingene følges, skriver FHI.

Hensyn til risikogrupper

Butikkene bør også unngå å ha tilbud som gjør at mange kunder samles på samme sted til samme tid.

Det foreslås også at risikogrupper skal ha egne tidspunkter hvor de inviteres til å handle, uten at andre kunder er til stede.

- Arrangementer som konserter og liknende, som samler mange personer på ett sted bør unngås. Butikker og kjøpesentre som planlegger førjulsarrangementer, må forholde seg til lokale og nasjonale bestemmelser og råd for arrangementer, skriver FHI.

Dette er tiltakene som foreslås:

 • Butikkeier må ta ansvar for å tilrettelegge for at kunder kan holde avstand, både inne i butikken, på kjøpesenteret, ved pakkedisker og eventuelt også utenfor butikklokalet hvis kundene må stå i kø.
 • Unngå å slippe inn flere enn det er plass til i lokalet, slik at alle klarer å holde minst 1 meters avstand til andre i lokalet. I områder med høy smitterisiko kan det være aktuelt å anbefale 2 meters avstand, og man kan vurdere å sette maksantallet til for eksempel én kunde per 4 m².
 • For kjøpesentre bør det utarbeides en strategi for hele senteret, inkludert fellesarealer. Det bør vurderes å ha vakter som tilser at anbefalingene følges.
 • Tilrettelegg gjerne for netthandel eller andre løsninger for utlevering av varer.
 • Vurder utvidede åpningstider for å unngå at mange kunder samles samtidig.
 • Unngå tilbud som fører til at mange kunder møter opp på samme sted til samme tidspunkt.
 • For å unngå storhandling før langhelgene bør det vurderes utvidede åpningstider i matvareforretninger og vinmonopol.
 • Informer kunder om å holde seg hjemme ved sykdom.
 • Oppfordre kunder til å handle på tidspunkter da det ikke er mange andre kunder i lokalet.
 • Oppfordre kunder til å planlegge handelen på forhånd, ikke gå i større grupper i butikken, og at helst bare en eller to i familien tar seg av handelen
 • Legg til rette for god håndhygiene i lokalet.
 • Ta hensyn til risikogrupper, for eksempel ved å ha tidspunkter der de inviteres til å komme uten at andre kunder er til stede, men da bør antall kunder begrenses slik at det kan tilrettelegges for minst 2 meters avstand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer