Vil ha væpnede lærere

Nytt lovforslag skal hindre skolemassakre i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lærere i delstaten Nevada i USA kan snart bære våpen på skolen, skriver News 3


Det vil si, dersom ukens lovforslaget fra senator Bob Beers går igjennom. Han har sett seg lei på at elever tyr til vold og noen ganger til drap, og vil la lærerne få lov å utstyre seg skytevåpen.

- Vi har 100 års erfaring i Nevada med å la lærere bære våpen, og vi har ikke hatt en eneste hendelse i løpet av den tiden, sier Beers til News 3.

Våpen var lovlig å bære på skolens område frem til 1989, da dette ble forbudt. Det skal legges til at skolemyndigheter i Clark county sier de aldri har hørt at lærere bar våpen den gang.

Et skritt tilbake

Senatlovforslag 286 vil tillate lærere å bære skjult våpen på skolens område, de timene av dagen det er elever der. Forslaget fører tankene tilbake til Nevadas tider under det ville vesten, da lærere var bevæpnet med revolvere.

Senator Beers sier at man noen ganger må gå et skritt tilbake, for å komme fremover og han mener dagens samfunn gjør det logisk at lærere er bevæpnet.

- Det gir ikke mening for meg at vi nærmest annonserer til terrorister at de på skoler relativt fritt kan lage et helvete.

Det vil være frivillig for lærere om de vil gå med våpen, men lærerne må selv stå for opplæringen, skriver Reuters.com

Negative lærere

Enkelte lærere sier at selv om lovforslaget blir vedtatt, så er det ikke noe de er interessert i .

- Det er utenfor en lærers ansvar å vite når man skal bruke et skytevåpen for å beskytte elevene sine og når man ikke skal, sier Brandon Stallings, en engelsklærer ved Palo Verde.

Han tror på retten til å bære våpen, men synes ikke det passer i lærerens rolle i klasserommet.

- Dersom vi skal ha våpen i klasserommet, kan vi like godt ha politimenn der, som er trent for å håndtere slike ting. Jeg er ikke det. Jeg klarer rett og slett ikke det i en slik situasjon.

Lovforslaget må først vedtas i Senatet, for deretter å godkjennes i delstatsforsamlingen og underskrives av guvernøren, før det eventuelt kan tre i kraft.

Våpenglad delstat

Tidligere i uken har påtalemyndighetene i Nevada reagert sterkt på lovforslag AB191. Det går ut på å forby våpen i tinghus uten spesiell bæretillatelse. Reaksjonene mot forslaget går på at påtalemyndighetene mener de må kunne beskytte seg selv, skriver LasVegasSun.com

16 av distriktets 17 påtaleadvokater er negative til forslaget, og Richard Gammick i Washoe county sier han har gått med pistol siden en mann, som hadde sett Gammick i en drapssak på TV, forfulgte ham.

- Det er grunnen til at lovforslaget ikke må gå gjennom. Anklagere må kunne beskytte seg selv og sine kjære.

Men tilhengerne av lovforslaget sier det er nødvendig å forby våpen. Særlig rettssaker som omhandler skilsmisser og barnefordeling er saker som trekkes frem. Distriktets dommere støtter forslaget, og sier det er begrunnet i at rettslokaler skal ha større sikkerhet. Blant annet drapene i et rettslokale i Atlanta rystet USA i 2005. Der ble fire mennesker skutt, da en voldtektstiltalt mann gikk amok inne i rettssalen

COLUMBINE: Eric Harris og Dylan Klebold gikk amok på skolen sin Columbine i Littelton i delstaten Colorado den 20. april 1999. De drepte 12 medelever og lærere, før de tok livet av seg selv i skolens bibliotek. Staten Nevada vil utstyre sine lærere med våpen, blant annet for å hindre fremtidige massakre.