FIKK MOTBØR: NRA-toppsjef Wayne LaPierre ble flere ganger avbrutt av demonstranter som hadde klart å snike seg inn på pressekonferansen i ettermiddag. Foto: Chip Somodevilla/ Getty Images/ AFP / NTB SCANPIX
FIKK MOTBØR: NRA-toppsjef Wayne LaPierre ble flere ganger avbrutt av demonstranter som hadde klart å snike seg inn på pressekonferansen i ettermiddag. Foto: Chip Somodevilla/ Getty Images/ AFP / NTB SCANPIXVis mer

Vil ha væpnede vakter på hver eneste skole

NRA legger skylda på voldelige dataspill og media etter Newtown-massakren. Vil ha flere og ikke færre våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Våpenlobbyistene i National Rifle Association har vært nesten helt tause etter skolemassakren i Newtown 14. desember, men holdt i ettermiddag en pressekonferanse som ble sendt direkte på flere amerikanske tv-stasjoner.

Det var knyttet stor spenning til hvilket utspill NRA ville komme med i kjølvannet av massedrapet, som ble begått med lovlig anskaffede våpen, blant annet et halvautomatisk Bushmaster XM-15-gevær.

- Nå må vi uttale oss, av hensyn til våre barns sikkerhet, sa NRA-leder Wayne LaPierre på pressekonferansen.

Men det ble raskt klart at den svært mektige organisasjonen ikke hadde tenkt å vike en tomme i våpendebatten, der mange blant annet ønsker å gjeninnføre forbudet mot såkalte angrepsvåpen og mot magasiner med svært høy kapasitet.

- Væpnede vakter overalt NRAs løsning er i stedet mer skytevåpen i amerikanske skoler, og lobbyistene lanserte i dag «Det nasjonale skoleskjoldet».

- Det eneste som kan stoppe en «bad guy» med en pistol er en «good guy» med en pistol. Jeg ber Kongressen om å vedta alt som er nødvendig for å få bevæpnede politifolk på hver eneste skole i dette landet, sa LaPierre.

Han mener sikkerhetsopplegget - mange tusen vakter med skytevåpen - må være på plass før elevene kommer tilbake på skolen etter juleferien.

Han pekte mot tidligere politifolk og andre eks-ansatte i nødetatene som godt kvalifiserte til å besette sikkerhetsvaktstillingene. Opplæringen vil NRA stå for selv.

- Vi kan umiddelbart gjøre USAs skoler tryggere. NRAs mange tusen våpeneksperter står rede til å utdanne sikkerhetsvaktene, sa LaPierre.

Han gjorde narr av våpenforbudet som er innført på amerikanske skoler og universiteter.

- Politikerne skryter av våpenfrie soner på skoler, og setter opp skilt om at det ikke er våpen der. Ved å gjøre de sier de til enhver gal morder at dette er det tryggeste stedet å begå massedrap. Vi etterlater våre barn forsvarsløse. Og alle rovdyr og monstre i verden vet å utnytte det, sa NRA-sjefen.

LOVLIG: Massedrapsmannen i Newtown brukte i tillegg til to pistoler et Bushmaster-gevær av tilsvarende type som dette. Alle våpnene var kjøpt lovlig av gjerningsmannens mor. Illustrasjonsfoto: Joe Raedle / Getty Images/ AFP / NTB SCANPIX
LOVLIG: Massedrapsmannen i Newtown brukte i tillegg til to pistoler et Bushmaster-gevær av tilsvarende type som dette. Alle våpnene var kjøpt lovlig av gjerningsmannens mor. Illustrasjonsfoto: Joe Raedle / Getty Images/ AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Han mener også at voldsromantiserende musikkvideoer må ta en del av skylda.

- Er ikke det å fantasere om drap for å få et kick av det egentlig den skitneste form for pornografi, sa LaPierre.

Skylder på dataspill LaPierre avfeide alle beskyldnigner om at den liberale våpenlovgivningen kan klandres for de mange massakrene i USA de siste årene. Han brukte mye tid på i stedet å skylde på media - og på voldelige dataspill.

- Ungene spiller spill som «Mortal Kombat» og «Splatter House», sa LaPierre, som på en storskjerm viste fram et heller ukjent online-spill som heter «Kindergarten Killers» («Barnehagemordere»).

- Blod på hendene I løpet av pressekonferansen ble han to ganger avbrutt av demonstranter fra antikrigsorganisasjonen Code Pink.

- NRA dreper barna våre! De er de virkelige rovdyrene!, ropte en av aktivistene, mens han ble ført ut av sikkerhetsvakter som ikke hadde oppdaget at demonstrantene hadde sneket seg inn i salen.

Det samme skjedde ti minutter seinere.

- NRA har blod på hendene, forby angrepsvåpen nå!, ropte den kvinnelige Code Pink-demonstranten.

Til tross for at våpenorganisasjonen kalte pressekonferansen «begynnelsen på en stor diskusjon», nektet NRA-toppene å svare på noen spørsmål fra journalistene.

FØRT UT: NRA fikkk ikke komme med sine påstander helt uforstyrret.Foto: Alex Wong/ Getty Images/ AFP / NTB SCANPIX
FØRT UT: NRA fikkk ikke komme med sine påstander helt uforstyrret.Foto: Alex Wong/ Getty Images/ AFP / NTB SCANPIX Vis mer