Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MARITIMT SKROT

Vil ha vaier-pant på 10 000 kr

FpU utfordrer Per Sandberg til å innføre panteordning for stålvaiere i havet.

RYDDE OPP: Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) er positiv til forslaget fra FpU-formann Bjørn-Kristian Svendsrud om å skape økonomiske incentiver for å redusere forsøplingen av havet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
RYDDE OPP: Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) er positiv til forslaget fra FpU-formann Bjørn-Kristian Svendsrud om å skape økonomiske incentiver for å redusere forsøplingen av havet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungdomspartiet til Fremskrittspartiet går offensivt til verks og ber fiskeriministeren tilby fiskerne 10 000 kr for hver stålvaier de drar opp av sjøen.

- En panteordning vil være et incentiv for å bringe stålvaierne til land, framfor å dumpe dem i sjøen. Det bidrar til at vi sikrer sjøen for framtidige generasjoner, samt gjør norsk fiskerinæring mer bærekraftig, sier Bjørn- Kristian Svendsrud.

Statsråd-skryt

- Et knallgodt innspill, et verdifullt initiativ som jeg vil ta med meg og følge opp, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Frp-statsråden forteller at han setter pris på miljøengasjementet til FpU-lederen, som lenge har vært opptatt av å intensivere arbeidet mot forurensing av havet.

- All ros til FpU og Bjørn-Kristian, sier Per Sandberg.

Han drar fram et dokument fra veska.

- Dette kan du se nærmere på, Bjørn-Kristian. For det er ikke sånn at denne regjeringen ikke gjør noen verdens ting med forurensing til sjøs. Åtte havner står nå klare til vederlagsfritt å ta imot det fiskerne har med seg til land. Men det er ikke nok, for åtte havner dekker ikke hele kysten, sier Per Sandberg.

Fiskerne positive

Han viser til Fishing For Litter, et miljøtiltak mot marin forsøpling, der fiskefartøy tilbys gratis levering av marint avfall samlet opp fra havet under ordinært fiske.

- Vi må etter FpUs initiativ se om vi kan knytte til en panteordning gjennom et prøveprosjekt, for eksempel spesielt rettet mot stålvaiere, sier fiskeriministeren.

Sandberg opplyser at fiskerne er positive til å ta med seg skrot fra sjøen inn til land.

- Det er jo i fiskernes interesse å få opp vaiere og annet marint avfall som ødelegger fiskeredskap og forsøpler havet. Husk på at mye av dette har en verdi og kan reproduseres, sier Per Sandberg.

Har fått troen

Bjørn-Kristian Svendsrud sier til Dagbladet at han er strålende fornøyd med responsen fra fiskeriministeren.

- Nå har jeg virkelig tro på at en panteordning kan bli en realitet. Situasjonen er alvorlig. Dumping av stålwire forurenser havbunnen, forringer livsgrunnlaget for dyreliv og vil på sikt utgjøre en trussel mot norsk fiskerinæring.

- Ved at fiskerne får utbetalt pant, vil det være et miljøtiltak som oppfordrer til miljøbevisst utnytting av naturressursene. Der venstresiden er opptatt av å innføre forbud er FpU mer opptatt av konstruktive løsninger som ikke gjør norsk fiskerinæring mindre konkurransedyktig. Vi ønsker å ivareta og beskytte naturen uten å innføre restriksjoner, sier Bjørn-Kristian Svendsrud.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media