Eldreombudet:

Vil ha vaksine-gransking

Eldreombudet oppfordrer Koronakommisjonen til å granske utrullingen av tredje dose i Norge. Koronakommisjonen er usikre på om de vil gjøre det.

VIL HA GRANSKING: Eldreombudet vil at Koronakommisjonen skal granske utrullingen av tredje dose til eldre i Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB
VIL HA GRANSKING: Eldreombudet vil at Koronakommisjonen skal granske utrullingen av tredje dose til eldre i Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Nylig sendte Eldreombudet et brev til Koronakommisjonen hvor de oppfordrer dem til å granske hvordan tredje dose med coronavaksinen til eldre har vært planlagt og gjennomført i Norge.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier til Dagbladet at hun synes at det blir viktig å analysere dette i ettertid. Men Koronakommisjonen sier til Dagbladet at de foreløpig er usikre på om de vil gjøre det.

- Vaksinetempoet har vært til å miste nattesøvnen av. Det er skremmende at det har gått så treigt å få beskyttet eldre med den tredje dosen. Hele prosessen må granskes nøye, og myndighetene må lære. En eventuell fjerde dose må komme raskt og effektivt fram til eldre, sier eldreombud Bente Lund Jacobsen til Dagbladet.

ELDREOMBUD: Bente Lund Jacobsen. Foto: Svein Arne Orvik / Eldreombudet
ELDREOMBUD: Bente Lund Jacobsen. Foto: Svein Arne Orvik / Eldreombudet Vis mer

«Sterkt kritikkverdig»

Eldreombudet påpeker i sitt brev til Koronakommisjonen at vaksinasjon med tredje dose av de eldre fremdeles ikke er fullført, mer enn to måneder etter at regjeringen besluttet at eldre skulle få en oppfriskningsdose.

«Det medfører at eldre nå er utsatt for en risiko som kunne vært unngått med en raskere gjennomføring», skriver de i brevet og fortsetter:

«Det er sterkt kritikkverdig - ikke minst sett i lys av at de nasjonale og lokale myndighetene hadde erfaring fra to tidligere runder med coronavaksinering.»

FORSTÅR: Ingvild Kjerkol føler med de som ikke får feiret julen slik de ønsker i år. Reporter: Frode Andresen / Video: Marthe Tveter Gjønnes Vis mer

Koronakommisjonen usikker

Leder Egil Matsen i Koronakommisjonen sier til Dagbladet at de er usikre på om de kommer til å granske utrullingen av tredje dose i Norge.

- Det er helt riktig at vi gransker vaksinasjonsstrategien og utrullingen av vaksiner. Men på grunn av det tidsperspektivet vi jobber etter, vil vår gransking hovedsakelig dreie seg om utrullingen av vaksiner fra desember i fjor og fram til i høst. Det er tvilsomt om vi innenfor vårt tidsperspektiv vil kunne granske og evaluere strategien knyttet til vaksinasjon med tredje dose, som fortsatt pågår, sier Matsen til Dagbladet og fortsetter:

- Planen som vi i Koronakommisjonen har lagt, er at vi skal konsentrere oss om håndteringen av pandemien fram til i høst. Dette for å kunne levere vår rapport til planlagt tidspunkt.

LEDER: Egil Matsen i Koronakommisjonen. Foto: Vidar Ruud / NTB
LEDER: Egil Matsen i Koronakommisjonen. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Justeringene

I september anbefalte FHI at kommunene skulle prioritere å tilby influensavaksine til personer over 65 år i Norge, framfor en tredje dose. En måned seinere snudde FHI og anbefalte det motsatte.

Men fortsatt gikk det ikke fort nok. Dermed besluttet FHI i midten av november at de skulle sende ut oppfriskningsdoser til kommunene i stedet for å vente på at kommunene bestilte dem. I tillegg oppfordret de kommuner til å aktivt kalle inn personer over 65 år til vaksineavtale framfor å vente på at folk skulle henvende seg til kommunene.

Samtidig besluttet regjeringen at den nasjonale vaksinasjonskapasiteten skulle økes fra 200 000 doser per uke til 400 000 doser per uke.

Både regjeringen og helsemyndighetene mener at vaksinasjon er det viktigste tiltaket i kampen mot coronapandemien.

TROR PÅ LAVERE TALL: FHIs avdelingsdirektør for smittevern og beredskap, Line Vold, forteller at det trolig blir lavere smittetall i jula. Vis mer

Viktig med gjennomgang

Direktør Camilla Stoltenberg i FHI sier til Dagbladet at det blir viktig å analysere utrullingen av tredje dose i ettertid.

- Hva mener du at kunne ha blitt gjort annerledes for å øke vaksinasjonstempoet på et tidligere tidspunkt?

- Det synes jeg ikke at er så interessant å svare på nå, men det blir viktig å analysere det i ettertid. Det vi ser, er at når alvoret går opp for folk og kommuner, så blir det lettere å prioritere vaksinasjon også i en situasjon der hvor kommunene har hatt svært mange ulike oppgaver og kanskje har slitt med å velge hva de skal prioritere høyest, sier Stoltenberg til Dagbladet.

- Når skal dere analysere det?

- Vi tenker løpende på alle slike ting, men det viktigste er nok hvilke analyser andre som ser oss i kortene gjør av det, i tillegg til hvilke analyser vi selv gjør av det etter hvert, sier FHI-direktøren og fortsetter:

- Det som har vært maktpåliggende for oss, er å få opp vaksinasjonstempoet, og det har absolutt økt nå i det siste. Det har også økt tidligere, etter at vi begynte å si hvor viktig dette var. Men av forståelige grunner sleit vi en del med å få gjennomslag i begynnelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer