Vil ha valg på Sri Lanka

Regjeringen på Sri Lanka er innstilt på å holde snarlige valg for å få avklart den politiske krisen som har oppstått mellom presidenten og statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Chandrika Kumaratunga har blant annet avsatt tre av ministrene i statsminister Ranil Wickremesinghes regjering, og Wickremesinghe mener et valg kan løse den politiske dragkampen mellom de to lederne.

- På bakgrunn av alt som er skjedd de siste fire dagene, er vi ikke i tvil om at folket vil godkjenne det vi har gjort, sa en talsmann for Wickremesinghes regjering.

- Vi ser faktisk fram til det (et valg). Regjeringen har ingen grunn til bekymring, la han til.

Fredsprosess på is

I mellomtiden har regjeringen opplyst at fredsforhandlingene mellom regjeringen og LTTE-geriljaen er lagt på is på ubestemt tid inntil den politiske krisen i landet er løst.

Fredsprosessen har ligget i dvale i flere måneder allerede, men er blitt skjøvet helt i bakgrunnen på grunn av striden som er oppstått mellom president Kumaratunga og statsminister Wickremesinghe.

Statssekretær Vidar Helgesen i det norske utenriksdepartementet, som har meklet i fredsprosessen sammen med andre norske diplomater, var ventet til Sri Lanka senere mandag.

President Chandrika Kumaratunga har vært sterkt kritisk til de norske fredsmeklerne. I et intervju med BBC i helgen sa hun at hun vil holde de norske fredsmeklerne i ørene. Nordmennene trenger bedre og fastere veiledning, uttalte hun.

Truer bistand

Foruten at fredsprosessen kan kjøre seg helt fast, kan den interne maktkampen også føre til at den økonomiske bistanden til landet blir redusert, ifølge eksperter og diplomater.

Internasjonale giverland har lovet Sri Lanka over 30 milliarder kroner i støtte til å gjenoppbygge landet, som er svært ødelagt etter tre tiår med konflikter. Men en forutsetning for bistanden er at partene får fart på fredsprosessen igjen.

- Den politiske krisen kommer til å føre til fornyet skepsis fra giverlandene, sier Jayadeva Uyangoda, leder for institutt for statsvitenskap ved universitetet i Colombo.

(NTB)