Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha varsler-lov

Arbeiderpartiet vil ha en ny varsler-lov, som sikrer rettighetene til varslere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i fjor sommer Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik i Dagbladet varslet at hun ønsket en ny og sikrere varsler-lov, som sikrer rettighetene til varslerne.

Nå fremmer Arbeiderpartiet lovforslaget for Stortinget, og håper å få de andre partiene med seg på å vedta en ny lov.

- De siste åra har det vært flere saker som viser at vi trenger et sterkere vern for varslere, sier stortingsrepresentant Lise Christoffersen (A) til Dagbladet.

Sammen med partifellene Hadia Tajik, Dag Terje Andersen, Fredric Holen Bjørndal og Rigmor Aaserud har hun fremmet forslaget.

Ny lov - Vi ønsker at virksomhet pålegges å innfører rutiner for håndtering av varsling. Varslere må sikres muligheten til å være anonyme. Vi ønsker også at det lovfestes eller utarbeides forskrifter der det ikke er adgang til reglementsfeste begrensninger i ytringsfriheten og retten til å varsle, verken i privat eller offentlig sektor, sier Lise Christoffersen.
Mo

I fjor vakte det enorm oppsikt da det kom fram at politioverbetjent Robin Schaefer varslet om et drap på åtte år gamle Monika Sviglinskaja i Sund utenfor Bergen. Men han ble avvist fordi politiets ledelse hadde konkludert med at det var et selvmord. Schaefer ble bedt av ledelsen i politiet om å holde seg unna.

Fryktkultur - Det har kommet opplysninger om flere varslersaker de siste åra. Spesielt ille synes det å være i offentlig sektor. Det kan virke som om det har utbredd seg en fryktkultur i det offentlig, sier Lise Christoffersen.

- Hva har gått galt i det offentlige?

- Jeg oppfatter at noe er galt, og at utviklingen har vært negativ. Det er svært uheldig, og det må vi gjøre noe med.

Christoffersen har selv opplevd som politiker at ansatte i det offentlige har vært redde eller blitt nektet å kommunisere med henne.

- Jeg var på et besøk på en skole i Drammen, og opplevde at de ansatte ikke fikk lov til å snakke med meg. Slik kan vi ikke ha det. Derfor er jeg også glad for at fylkesrådmannen i Buskerud har understreket viktigheten av en åpenhetskultur. Det offentlige må gå foran, sier Arbeiderparti-politikeren.

Positiv Venstres Sveinung Rotevatn er saksordfører for lovforslaget som nå skal behandles av Stortingets Arbeids- og sosialkomité.  

- Jeg er positiv til initiativet fra Arbeiderpartiet. Men før jeg vil ta stilling til selve lovforslaget ønsker jeg en grundig behandling og vurdering om en lov er rett å gå, sier Sveinung Rotevatn.  

Han understreker at hans ønsker er ambisiøse for varslere og varsleres rettigheter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media