Vil ha verneplikt for kvinner

Likestillingsombudet tar opp kampen for å innføre verneplikt for kvinner med argumenet alle eller ingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag startet likestillingsombud Kristin Mile og direktøren ved Likestillingssenteret, Mona Larsen-Asp, en ny kamp for å få kvinner inn i forsvaret, også som vernepliktige. De håper representanter fra Forsvarsdepartementet og lederen i Stortingets forsvarskomité, Marit Nybakk, vil ta diskusjonen videre til Stortinget.

- Likestilling gjelder enten alle eller ingen. Forsvaret er den siste store mannsbastionen, sier Mile til NTB. Hun innkalte til diskusjonsmøte torsdag ettermiddag i håp om at politikerne nå er klare for å forandre Forsvaret.

Menns hverdag

Mile mener mye har forandret i samfunnet i løpet av de 25 årene som er gått siden likestillingsloven ble vedtatt. Likevel har Forsvaret forblitt nesten uendret.

- Jeg får mange klager fra menn, forteller Mile. Mange menn mener det er galt at det bare er de som må ta belastningen med verneplikt, mens kvinnene slipper unna. Andre menn klager på repetisjonsøvelsene som gjerne kolliderer med farskapspermisjoner eller konas arbeid.

- Vi har kjempet for å få mennene inn i omsorgsarbeidet hjemme uten at Forsvaret har endret sine rutiner, påpeker Mile.

Kvinner

Mile innrømmer at hun får svært få, eller ingen, henvendelser fra kvinner som ønsker verneplikt. Likevel mener likestillingsombudet at kvinner må inn i Forsvaret.

- Det er flere kvinner som i dag gjør karriere i Forsvaret. Men rekrutteringen er likevel altfor dårlig, påpeker Mile. Hun mener langt flere kvinner ville velge en militær karriere dersom de først hadde avtjent verneplikten.

- Forsvaret er i endring. Men diskusjonen om hvilke oppgaver Forsvaret skal ha i framtiden foregår uten at likestillingsspørsmålet tas med. Det må ikke skje, understreker Mile.

(NTB)

<B>TVANG:</B> Llikestillingsombud Kristin Mile vil tvinge jenter inn i militæret.