Vil ha Veronicas forsvarere

Retten måtte trekke seg tilbake på nytt etter at Per Orderud først foreslo å sparke Harald Stabell, deretter ansette konas advokater som forsvarere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Orderud fortsetter å overraske lagmannsretten. Litt over 12.30 ble retten satt for å gi sin vurdering rundt Per Orderuds krav om å få nye forsvarere. Han ba om ordet.

- Jeg er jo kommet i en veldig vanskelig situasjon, forklarte han førstelagmann Odd Jarl Pedersen.
- Jeg ønsker primært at Cato Schiøtz fortsetter som min forsvarer alene, subsidiært ønsker jeg Frode Sulland eller Heidi Yssen som forsvarere, sa Per Orderud til rettens store overraskelse.

Med andre ord, Per Orderud vil ikke lenger ha Harald Stabell som forsvarer. Cato Schiøtz grep øyeblikkelig ordet for å oppklare situasjonen. Han forklarte at Per selv var med i valget av Stabell, og at han er en offentlig oppnevnt forsvarer.

- Det er ikke aktuelt å fortsette alene som forsvarer, sa Schiøtz og understreket at han og Stabell er enige om det omstridte strategiskiftet.

Får fortsette

Førstelagmann Odd Jarl Pedersen har fått flere begjæringer å ta stilling til fra Per Orderud i løpet av dagen. Men lagmannsretten godtar ikke hans begjæring. Pedersen understreket at forsvarerne er offentlig oppnevnte og at de har plikt til å fremstille sin klient så gunstig som mulig. Først i morgen skal retten ta stilling til Per Orderuds krav om å overta en av konas forsvarere. Det er lite sannsynlig at det kravet tas til følge.

- Vi er innstilt på å fortsette som forsvarere. Og vi mener at da har mulighet til å gjøre en enda bedre jobb, sier Harald Stabell til Dagbladet.

Strategibytte

I helgen kom det fram at forsvarerne i sin prosedyre kan komme til å dytte ansvaret over på Veronica i sin prosedyre. De kan komme til å be juryen vurdere om Per Orderud kan være uskyldig selv om jurymedlemmene finner at både drapsplanleggingen og våpenbyttet har funnet sted. Med andre ord, åpne for at Veronica kan ha vært hjernen bak trippeldrapene.

I åpen rett i dag krevde Per at forsvarerne dropper denne strategien, som i prinsippet kunne ført til Pers frifinnelse. Men det ville knytte Veronica enda nærmere til drapene.

FORTSETTER: Lagmannen vil ikke tillate at Harald Stabell og Cato Schiøtz blir byttet ut. Om to uker faller dom i saken.