Vil ha vindkraften nordover

Høyre vil ikke være med på subsidiegaloppen sør i Nordsjøen. Erna Solberg insisterer på at hun fortsatt har tro på havvind - men kanskje lenger nord.

I VINDEN: Erna er for tiden på en miniturné på vestlandet for å markere at det er 100 dager til kommunevalget. Her i frisk bris på ferje mellom Mortavika og Årsvågen. Foto: Anders Holth Johansen/Dagbladet
I VINDEN: Erna er for tiden på en miniturné på vestlandet for å markere at det er 100 dager til kommunevalget. Her i frisk bris på ferje mellom Mortavika og Årsvågen. Foto: Anders Holth Johansen/Dagbladet Vis mer
Publisert

Regjeringen er blitt enige med SV, MDG og KrF om havvindsatsingen på Søndre Nordsjø II, som blir Norges første store havvindprosjekt.

Høyre trakk seg fra forhandlingene tidligere denne uka, fordi de mener behovet for statlige subsidier har gått for langt. Subsidiebehovet var anslått til 15 milliarder kroner, men regjeringen oppjusterte denne uka støttebehovet med ytterligere åtte milliarder kroner.

Erna Solberg sier til Dagbladet at det ikke er den siste kostnadssprekken i prosjektet som er avgjørende for at Høyre trakk seg.

- Nei, utgangspunktet vårt har hele tiden vært at dette skulle være et prosjekt der vi skulle tjent penger i stedet for å subsidiere. Vi ville bygge dobbelt så mye, og hybridkabler til Europa. Da ville dette kunne bli et mer lønnsomt prosjekt, sier Solberg.

- Ville ikke hybridkabler bety at vi ble enda mer integrert i det europeiske strømmarkedet - som også innebærer europeiske priser?

- Det kommer an på hvor store kabler du hadde hatt. Det er mulig å ha litt mindre kapasitet ut enn det du har inn til Norge. Da får du ikke samme prissmitte. Det går an å regulere disse tingene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer