Vil ha voldelige barnevernsbarn på lukket anstalt

- Barneminister Anniken Huitfeldt er for feig, sier Karin Ståhl Woldseth (Frp).

VIL SPERRE VERSTINGENE INNE: Karin Ståhl Woldseth (Frp) vil ha forvaringsanstalter for de tyngste, kriminelle barnevernsbarna. Foto: Lars Eivind Bones
VIL SPERRE VERSTINGENE INNE: Karin Ståhl Woldseth (Frp) vil ha forvaringsanstalter for de tyngste, kriminelle barnevernsbarna. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


HAUGESUND/OSLO (Dagbladet): Flere av ungdommene som før helgen torturerte en 16-åring i to døgn, var på rømmen fra barnevernet. Fylkesmannen i Rogaland refset i går barnevernsinstitusjonene for hyppige rømningsepisoder. Flere fagpersoner har kritisert Norge for å mangle institusjoner tilrettelagt for de mest voldelige barnevernsbarna.

Nå varsler Frp sin resept: Lukkede og avlåste forvaringsanstalter for kriminell ungdom mellom 15 og 18 år.

Tvang og trening
— På en ungdomsanstalt vil barna slippe å omgås andre voksne fanger, få tvungen undervisning og tilbud om fysisk fostring og behandling for rus og andre problemer, sier Karin Ståhl Woldseth, som representerer Frp på Stortinget og sitter i Familie- og kulturkomiteen.

Frp-politikeren etterlyser mer tvang, innlåsing og restriksjoner for barnevernsbarn under femten år.

— I dag er det slik at dersom en ungdom rapper tv-en fra stua i en institusjon, så har ikke de ansatte fullmakt til å gå inn på rommet hans og ta tv-en tilbake. De må vente på politiet. Det er helt ekstremt.

Frp-eren hevder regjeringen er naive og snillistiske i sin streben etter å ta hensyn til «barnas rettigheter».

- Huitfeldt er for feig
— Det er mulig justisminister Knut Storberget er positiv til ungdomsanstalter. Men barneminister Anniken Huitfeldt er for feig. Hun er bare veldig snill og god, og tror det beste om alle, hevder Woldseth.

Hun får støtte fra partikollega Jan Arild Ellingsen i Stortingets justiskomité.

— Dette er helt på sin plass. Også for unge mennesker må det være et samsvar mellom den handlingen de har utført og den sanksjonen de får. Når det gjelder tortur som her, holder det ikke å si at folk er for unge, sier Ellingsen.

Siv Jensen ønsker ikke å kommentere forslagene fra Woldseth før hun har fått satt seg inn i saken.

Åpner for lovendring
— Ren diktning og helt urimelige beskyldninger. Storberget og jeg er helt på linje i dette spørsmålet, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt til Dagbladet.

— Vi er klar over at vi ikke alltid har gode nok alternativer til fengsel for de tyngste barnevernsbarna. Men vi kan ikke hente svaret i de gamle ungdomsanstaltene, som gjorde barna mer voldelige og kriminelle. Jeg er åpen for lovendringer, men mener samtidig at dagens lov gir muligheter for bruk av tvang på individuelt grunnlag. Noen av ungdommene i tortursaken i Haugesund skal, så langt jeg er orientert, ha blitt plassert i institusjoner med strenge restriksjoner. Så det er mulig, sier Huitfeldt.

Barne- og likestillingsdepartementet lager nå en veileder for hvor hvordan institusjonene kan bruke tvangsbestemmelsene med dagens lov. Justisdepartementet utreder samtidig alternativer til fengsel for barn under 18 år.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer