Vil ha yngre konge

Carl-Erik Grimstad, tidligere soussjef i kabinettsekretariatet ved Slottet, ønsker yngre blod inn i kongerollen. - Kongen bør abdisere ved pensjonsalder. Det er en svakhet ved kongedømmet som system at tronfølgeren ikke overtar som monark før han nærmer seg 60 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TALE FOR KONGEN:Slottets tidligere rådgiver Carl Erik Grimstad har skrevet et forslag til nyttårstale for kong Harald.

I dagens Dagbladet skriver Carl-Erik Grimstad, slottets tidligere rådgiver, en alternativ nyttårstale for kongen.

- Jeg skriver denne fordi jeg oppfatter 1998 som et svært problematisk år for monarkiet. Jeg registrerer at kongedømmet mister mye troverdighet - spesielt i massemedia. Men det som kommer på trykk er bare toppen av et isfjell. Fra norske journalister hører jeg hånlatter når kongehuset nevnes. Og det reagerer jeg på, fordi det sier noe om kongehusets stilling.

I sin alternative nyttårstale foreslår Grimstad en rekke endringer han mener må til for at monarkiet i framtida skal stå like sterkt som det har gjort til nå. Ett av de mest kontroversielle forslagene han kommer med, er at tronfølgeren må få slippe til i yngre alder.

67 år

- Er det normal pensjonsalder du tenker deg?
- Ja, det vil være naturlig. Det er ikke riktig at en tronfølger ikke får ta fatt på sin store oppgave i livet før han nærmer seg 60 år. Jo yngre du er, jo mer lydhør er du for endring. Lever en monark til han er 90 år, har man ingen garanti for at han er mentalt på høyden de ti siste årene. Vi kan ikke ta sjansen på å få lange perioder hvor man har en monark som ikke er i stand til å jobbe aktivt for stadig å modernisere kongehuset. Men et slikt initiativ må selvfølgelig komme fra kongen selv, understreker Grimstad.

- Kommer du med dette utspillet fordi du mener kronprins Haakon er et bedre kongeemne?
- Nei, absolutt ikke. Dette er ingen kritikk av kong Harald, som jeg mener gjør en utmerket jobb. Dette handler om at institusjonen er for lite fleksibel. Når kongehuset stadig skal moderniseres, er det en fordel med yngre krefter, sier Grimstad, som har tro på monarkiet som institusjon.

- Spesielt i Norge. Jeg har tro på et system som ikke er knyttet opp mot politikken. Dessuten mener jeg kongehuset styrker Norges anseelse i utlandet, sier Grimstad.

Lite gjennomtrekk


Han mener imidlertid at kongen må gjøre noe med sin egen stab.
- Jeg mener at staben må ansettes på åremål. Slik det er nå er det altfor lite gjennomtrekk i staben.