HYSJSJEF: PST-sjef Benedicte Bjørnland holder foredrag om trusselbildet i Oslo militære samfunn: Foto: Henrik Skolt / NTB
HYSJSJEF: PST-sjef Benedicte Bjørnland holder foredrag om trusselbildet i Oslo militære samfunn: Foto: Henrik Skolt / NTBVis mer

Vil hacke terror-mistenktes PC-er

PST-sjefen vil ha tillatelse til å lese av alle tastaturtrykk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld snakket PST-sjef Benedicte Bjørnland til en samling offiserer, veteraner og forsvars-topper i Oslo militære samfunn.
Hun fortalte om hvilke trusler Norge står overfor, og som det også gikk fram av trusselvurderingen som PST la fram i februar, pekes Russland og Kina ut som de landene som driver mest aktiv etterretning mot Norge.

Tastaturavlesing Men religiøse ekstremister, som terrorgruppa IS, og enkeltpersoner med ekstremistiske holdninger og gjennomføringskraft utgjør også store trusler mot Norge.

- Ekstrem islamisme er den største trusselen Norge står overfor, sa Bjørnland til forsamlingen.

Men de som er en del av terror-nettverkene blir stadig mer avanserte i sin kommunikasjon. I tidligere tider lyttet PST på fast-telefonlinjer, og etter hvert som mobiltelefoni ble de vanlige formen for kommunikasjon så endret PST sin kommunikasjonsavlytting til å omfatte mobilnettet.
Nå er det på tide med enda en tilpassing av hva kommunikasjonskontroll teknisk sett omfatter, mener Bjørnland.

- Et eksempel er det å kunne lese tastaturet. Etter en rettslig kjennelse bør vi få anledning til å installere en trojaner som gjør at vi for eksempel kan lese av alle tastaturtrykk på en overvåket datamaskin, sier Bjørnland til Dagbladet.

Trojanere er små programsnutter, eller virus, som også brukes av hackere til å ta over kontrollen på andres datamaskiner eller telefoner. Nå er det altså de som jakter terrorister her i Norge som vil benytte seg av hacker-metodene. Trojaneren installeres uten at den som eier datamaskinen eller telefonen merker noe til det.

Henge med Hun sier at PSTs gamle metoder for avlytting stadig blir mindre nyttige. For det PST-agentene får høre når de lytter på ordinære telefonsamtaler er stadig mindre interessant.

- Særlig de som har vært i Syria er blitt svært beviste på å bruke kryptering av tale og skrift. Vi fanger ikke kryptert tale og kommunikasjon i dag og de som snakker eller chatter ukryptert er blitt veldig sikkerhetsbeviste. Det er rett og slett for å henge med i teknologiutviklingen i et skjerpet trusselbilde, sier hun.

- Er det Snowden-avsløringene som har gjort de dere følger med på mer sikkerhetsbevisste?

- De vi følger med på er allerede svært sikkerhetsbeviste og særlig de som har fått fremmedkrigererfaring. De er blitt drillet i hvordan de skal oppføre seg for å unngå sikkerhetstjenestenes oppmerksomhet. Så jeg vet ikke om det er Snowden-avsløringene som har vært så viktige. Det er nok vel så mye erfaringene fra et krigsteater, sier hun.

Foreslått i 2009 Hun kaller det dataavlesing og forslaget har ligget på justisdepartementets bord helt siden Metodekontrollutvalget i 2009 foreslo at dette ble nærmere utredet. Den gangen måtte også de tekniske mulighetene for dette utredes mer.