Vil hacke terror-mistenktes PC-er

PST-sjefen vil ha tillatelse til å lese av alle tastaturtrykk.

HYSJSJEF: PST-sjef Benedicte Bjørnland holder foredrag om trusselbildet i Oslo militære samfunn: Foto: Henrik Skolt / NTB
HYSJSJEF: PST-sjef Benedicte Bjørnland holder foredrag om trusselbildet i Oslo militære samfunn: Foto: Henrik Skolt / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I kveld snakket PST-sjef Benedicte Bjørnland til en samling offiserer, veteraner og forsvars-topper i Oslo militære samfunn.Hun fortalte om hvilke trusler Norge står overfor, og som det også gikk fram av trusselvurderingen som PST la fram i februar, pekes Russland og Kina ut som de landene som driver mest aktiv etterretning mot Norge.

Tastaturavlesing Men religiøse ekstremister, som terrorgruppa IS, og enkeltpersoner med ekstremistiske holdninger og gjennomføringskraft utgjør også store trusler mot Norge.

- Ekstrem islamisme er den største trusselen Norge står overfor, sa Bjørnland til forsamlingen.

Men de som er en del av terror-nettverkene blir stadig mer avanserte i sin kommunikasjon. I tidligere tider lyttet PST på fast-telefonlinjer, og etter hvert som mobiltelefoni ble de vanlige formen for kommunikasjon så endret PST sin kommunikasjonsavlytting til å omfatte mobilnettet.Nå er det på tide med enda en tilpassing av hva kommunikasjonskontroll teknisk sett omfatter, mener Bjørnland.

- Et eksempel er det å kunne lese tastaturet. Etter en rettslig kjennelse bør vi få anledning til å installere en trojaner som gjør at vi for eksempel kan lese av alle tastaturtrykk på en overvåket datamaskin, sier Bjørnland til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.