ØNSKER TYDELIGERE ROLLE: Et av rådene fra utredningen var at Heimvernet skal få en tydeligere samfunnssikkerhetsrolle. Her  er Heimevernet i Oslo etter terrorangrepet på Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli. Foto: Ken Opprann / Dagbladet
ØNSKER TYDELIGERE ROLLE: Et av rådene fra utredningen var at Heimvernet skal få en tydeligere samfunnssikkerhetsrolle. Her er Heimevernet i Oslo etter terrorangrepet på Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli. Foto: Ken Opprann / DagbladetVis mer

Vil halvere Sivilforsvaret og gi det nytt navn

Utvalg ga råd om organiseringen av Heimevernet, Sivilforsvaret og Politireservene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et utvalg ledet av fylkesmann Ann-Kristin Olsen hadde i dag en pressekonferanse om utredningen deres av organiseringen av Heimevernet, Sivilforsvaret og Politireservene.

Utredningen ble levert til justis- og beredskapsminister Grete Faremo og forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen.

Ingen sammenslåing av etatene - Etter terrorhandlingene 22. juli og orkanen Dagmar ønsket vi å se med friske øyne på hvordan fellesskapets samlede ressurser brukes når store hendelser skjer. Jeg ser derfor fram til å lese utredningen, som også vil bli sendt ut på bred høring, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

Utvalget, som ble oppnevnt av regjeringen 7. september 2012, har vurdert hvorvidt en sammenslåing av Heimevernet og Sivilforsvaret er mulig og hensiktsmessig, hvorvidt Politireserven skal videreføres og hvordan de statlige forsterkningsressurser skal være organisert og dimensjonert i framtida.

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo er fornøyd med utredningen.

- Dette var en god gjennomgang. Vi har vært heldige med utvalget, som har vist god bredde og dybde. Noen av rådene er som overmoden frukt, og skal plukkes. Noen av de må vurderes og brukes litt mer tid på, sier hun.

Utvalget ber om følgende forandringer i de tre avdelingene:

• Avvikle Politireservene

• En tydelig samfunnssikkerhetsrolle for Heimevernet

• Sivilforsvaret skal hete Statens beredskapsstyrke

- Vi mener at Politireserven må avvikles. De står ubrukte, og oppgavene deres kan løses bedre av andre, sier Olsen.

Halvering av Sivilforsvaret I tillegg til dette foreslår utvalget å halvere Sivilforsvaret fra 8000 mennesker til 4000.

Utvalget ønsker også en tydeligere rolle for Heimevernet. Dette kan bety en tydeligere bruk av Heimevernet til å støtte politiet i vakt- og  sikringsoppdrag.

- Utredningen vår er enstemmig vedtatt i utvalget. Folkerettslige betraktninger tilsier at en sammenslåing av Heimevernet og Sivilforsvaret er mulig. Utvalgets vurdering er imidlertid at Heimevernet og Sivilforsvaret har så grunnleggende ulike primærfunksjoner at en slik sammenslåing ikke er hensiktsmessig, sier Olsen.

Utvalget anbefaler å opprettholde en statlig sivil etat. De mener at Sivilforsvaret må gis anledning til å fullføre sin omstilling fra krig til fredstidsoppgaver, og innta en ny rolle som Statens beredskapsstyrke.

MINISTER: Justis- og beredskapsminister Grete Faremo sa det var mye overmoden frukt i utvalgets rapport. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MINISTER: Justis- og beredskapsminister Grete Faremo sa det var mye overmoden frukt i utvalgets rapport. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer