Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil han innrømme alt?

I dag skal Kjell Alrich Schumann (40) vitne i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Flere medtiltalte har koblet ham til drapet på politiførstebetjent Arne Sigve Klungeland. Så langt har ikke hans advokat stilt noen kritiske spørsmål til dem som har pekt ut Schumann som skytter.

I tre uker har Kjell Alrich Schumann vært en sentral figur i NOKAS-saken, selv om han ikke har sagt ett ord. Først i dag skal 40-åringen selv gå i vitneboksen og fortelle om sin rolle under ranet.

Mye tyder på at han nå vil innrømme å ha avfyrt de fire skuddene som traff Klunglands kommandobil. Han har erklært seg skyldig i ran med døden til følge.

Schumann satt først i varetekt i 15 måneder, mesteparten av tida i isolasjon, uten å si et ord til politiet. I tingretten nektet han for å ha deltatt i ranet, og forsøkte å bortforklare bevis med sinnrike historier.

Tung byrde

Da ankesaken startet i Gulating lagmannsrett for tre uker siden, snudde Schumann tvert om og erklærte seg skyldig. Her er årsakene:

  • Han ble ettertrykkelig dømt i tingretten. I over 25 sider slås det fast at det ikke finnes rimelig tvil om hans skyld. En rekke tekniske bevis, flere vitneutsagn og lav troverdighet til hans alternative forklaring nagler ham til ranet.  
  • Etter dommen ble han utpekt som både raner og drapsmann av medtiltalte Lars-Erik Andersen. Seinere bekreftet Erling Havnå dette i sin tilståelse. «Skyggens» bevisbyrde ble dermed enda et par tonn tyngre.
I ILDEN: Kjell Alrich Schumann (t.v.) skal vitne i dag. Til høyre er advokat Morten Furuholmen. Foto: Åge Pedersen/Dagbladet
I ILDEN: Kjell Alrich Schumann (t.v.) skal vitne i dag. Til høyre er advokat Morten Furuholmen. Foto: Åge Pedersen/Dagbladet Vis mer
  • Tøff soning  Utsiktene til 16 års forvaring, som han fikk i tingretten, må også ha gjort inntrykk på ham. Forvaring er en langt tøffere form for soning enn vanlig fengselsstraff, og den er i prinsippet ikke tidsbegrenset. En tilståelse er hans eneste og beste mulighet for å få mildere straff.  
  • Mens tingrettssaken pågikk, traff Schumann også en kvinne i Stavanger fengsel. De ble forelsket og bestemte seg for å inngå ekteskap. Dette har også påvirket hans avgjørelse om å ta et oppgjør med sitt tidligere liv.