Oslopolitiet

Vil håndheve smittevernsregler

Nå ønsker byrådsleder Raymond Johansen at politiet skal følge opp åpenbare brudd på Oslo kommunes smittevernforskrift.

VIL HÅNDHEVE: Raymond Johansen vil vurdere å anmelde det som anses som grove brudd på smittevernforskriften. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL HÅNDHEVE: Raymond Johansen vil vurdere å anmelde det som anses som grove brudd på smittevernforskriften. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Byrådsleder Raymond Johansen la mandag fram nye coronatiltak i Oslo, og understrekte at åpenbare og grove brudd på kommunens smittevernforskrift vil bli fulgt opp.

- Jeg har hatt dialog med politiet seinest i dag og framover vil vi vurdere å anmelde det vi anser som grove brudd på smittevernforskriften. Dette knytter seg spesielt til arrangementer hvor man ikke følger smittevernreglene, sier Johansen.

TILTAK: Raymon Johansen presenterte nye tiltak for å hindre smitte i Oslo. Vis mer

Forberedt på flere saker

Stabssjef Harald Nilssen i Oslo politidistrikt sier til Dagbladet at politiet vil bruke ressurser på å håndheve tiltakene innenfor normal tjeneste.

- Vi tar smittevern på alvor, sier Nilssen - og peker på at politiet blant annet gir bøter ved gjentatte brudd på smittevernreglene og aktiv smittespredning.

Brudd på karantene og isolasjon har tidligere blitt bøtelagt på mellom 5000 til 22 000 kroner. De fleste bøtene har imidlertid vært på rundt 20 000 kroner, opplyser Nilssen.

- Vi håper at folk følger reglene som gis, men med nye tiltak er vi forberedt på flere saker innenfor de nye tiltakene, sier Nilssen.

Nye tiltak

Byrådsleder Raymond Johansen understreker at det er på grunn av bekymring at det nå innføres ytterligere coronatiltak, og at det er for å være føre var og fortsatt ha kontroll.

- Vi gjør dette for ikke å havne i en situasjon der portforbud er eneste tiltak som er igjen, sier byrådslederen og ramser opp følgende tiltak gjeldende fra førstkommende torsdag klokka 12:

  • Påbud om munnbind innendørs på offentlig sted (butikker, kjøpesentre) der man ikke kan opprettholde minst én meter avstand.
  • Påbud om munnbind innendørs på serveringssteder for ansatte og gjester i alle situasjoner der man ikke sitter ved et bord.
  • Stans i innslipp av nye gjester på utesteder klokka 22.
  • Begrensning av deltakere på alle innendørs arrangementer uten fast seteplassering settes ned til 20 personer.
  • Påbud om hjemmekontor og krav om at alle arbeidsgivere skal dokumentere at de ansatte har fått beskjed om at de skal ha hjemmekontor så langt praktisk mulig.
  • Antallet kontakter gjennom ei uke bør ikke overstige 10 personer i sosiale sammenhenger ut over husstandsmedlemmer og barnehage- og barneskolekohorter.
  • Forbud mot private sammenkomster med flere enn 10 personer.
  • Påbud om munnbind i kollektivtransporten når man ikke kan holde én meters avstand.- Skjenkestopp ved midnatt.
  • Begrensninger i breddeidrett for voksne.
  • Maks 200 personer kan være til stede på utendørs arrangementer.

- Skjønner at mange er lei seg

- Dere, vi må få ned mobiliteten i samfunnet. Få ned antallet nærkontakter. Få ned antallet folk du møter. Kan du jobbe hjemmefra - gjør det. Kan du utsette bryllupet og konfirmasjonen - gjør det. Jeg skjønner at mange er lei seg, at mange er lei, og at mange sikkert har gitt opp å følge med på tiltakene som lempes og skjerpes, sier Johansen, og repeterer de grunnleggende tiltakene om blant annet håndvask.

Byrådslederen legger til at det er mange i verden som lever med langt større prøvelser enn i Norge akkurat nå, men at det likevel er viktig å ta situasjonen på alvor også framover. Dette for å sørge for at også Norge blir et land som igjen kan åpne opp igjen.

- Tusen takk for innsatsen så langt, avslutter Johansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer