Tyskland

- Vil handle raskt

Tyskland vil fortsatt ikke donere Leopard 2-stridsvogner til Ukraina. Forsvarsministeren sier imidlertid at landet vil handle raskt om de likevel bestemmer seg for å sende stridsvognene.

UENIGHET: Tyskland har den siste tida blitt utsatt for stort press om å sende Leopard 2-stridsvogner til Ukraina. Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius sier landet ikke har endret beslutningen om å ikke sende strisvogner til Ukraina. Men han utelukker ikke at Tyskland kan endre synet. Foto: REUTERS/Annegret Hilse / NTB
UENIGHET: Tyskland har den siste tida blitt utsatt for stort press om å sende Leopard 2-stridsvogner til Ukraina. Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius sier landet ikke har endret beslutningen om å ikke sende strisvogner til Ukraina. Men han utelukker ikke at Tyskland kan endre synet. Foto: REUTERS/Annegret Hilse / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag formiddag ble det kjent at den polske forsvarsministeren Mariusz Błaszczak har sendt en formell forespørsel til Tyskland, der han ber om at Polen får donere sine Leopard 2-stridsvogner til Ukraina, melder Reuters. Han ber også Tyskland om å sende sine egne Leopard 2 til Ukraina.

- Dette er for vår felles sak, fordi det handler om sikkerheten til hele Europa, skriver den polske forsvarsministeren på Twitter.

Błaszczaks uttalelse kommer kort tid etter pressekonferansen med den tyske forsvarsministeren, Boris Pistorius og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Temaet for pressekonferansen var den mye omtalte debatten om Tyskland skal sende sine Leopard 2-stridsvogner til ukrainerne. Tyskland har så langt holdt tilbake på å sende stridsvognene, som har stått øverst på ukrainernes ønskeliste over våpen.

Tyskland må også godkjenne at andre land som har Leopard 2 i sitt arsenal kan sende våpnene til Ukraina. Etter å ha vært svært tilbakeholdne, har Tyskland nå åpnet for at andre land kan sende stridsvognene.

Tyskland vil også godta at allierte kan starte å trene ukrainerne til bruk av Leopard-stridsvognene, skriver nyhetsbyrået AFP.

LEOPARD: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen om hvorfor Tysklands er tilbakeholdne med å sende stridsvogner til Ukraina. Programleder: Edward Stenlund Vis mer

- Vil handle veldig raskt

Den tyske forsvarsministeren Boris Pistorius sa under pressekonferansen at Nato ikke må bli en part i krigen i Ukraina.

Han sa videre at Tyskland ikke har endret sitt synspunkt om å bidra med stridsvognene. Men de er forberedt på å handle raskt hvis Tyskland likevel bestemmer seg for å sende våpnene.

- Vi vil ha mulighet til å handle veldig raskt hvis det treffes en positiv avgjørelse om Leopard-stridsvognene, sa Pistorious.

Pistorious påpeker at Nato står samlet, til tross for uenighetene om Leopard-stridsvognene.

- Vi vil samarbeide, sa Pistorious.

«LEOPARD-NEI»: Tyskland sier nei til å gi tyskproduserte Leopard 2 tanks til Ukraina. Video: AP / Dagbladet TV. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Tro på avgjørelse

Natos-generalsekretær Jens Stoltenberg sier under pressekonferansen at lederskapet til Tyskland er viktigere enn noensinne. Han sier videre at Nato ikke må undervurdere Russland.

- Vi har ingen indikasjoner på at Putin har endret målene sine. Han vil kontrollere Ukraina og planlegger nye offensiver. Han har mobilisert over 200 000 tropper og skaffer våpen fra andre autoritære regimer som Iran og Nord-Korea. Den eneste måten å skape fred er å gjøre det klart for Putin at han ikke vil vinne på slagmarken.

- Derfor må vi gi tunge og mer avanserte systemer.

Han påpeker at våpnene fra Tyskland er svært viktige under krigen.

- Våpen fra Tyskland redder liv i Ukraina hver dag, sier Stoltenberg.

Han sier videre at samtalene mellom Nato-allierte vil fortsette, og at han og Pistorius har hatt gode samtaler.

- Jeg har tro på at vi vil finne en avgjørelse snart.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer