Joe Biden og Xi Jinping:

- Vil havne i konflikt

Dette bildet viser det viktigste som skjedde under mandagens toppmøte mellom Kinas Xi Jinping og USAs Joe Biden, ifølge ekspert.

XI OG BIDEN: Mandag møttes Xi Jinping og Joe Biden hverandre for første gang etter at sistnevnevnte flyttet inn i Det hvite hus. Foto: AFP / NTB
XI OG BIDEN: Mandag møttes Xi Jinping og Joe Biden hverandre for første gang etter at sistnevnevnte flyttet inn i Det hvite hus. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Mandag møtte Joe Biden Kinas president Xi Jinping for første gang ansikt-til-ansikt som USAs president.

Toppmøtet fant sted på sidelinjene til det pågående G20-møtet på Bali i Indonesia, og varte i flere timer. Der diskuterte de to lederne blant annet Taiwan, krigen i Ukraina og handel mellom USA og Kina.

Bildet over viser noe av det viktigste som kom ut av møtet, mener NTNU-professor Jo Jakobsen, ekspert på internasjonal politikk.

- Møtet i seg selv, var viktig. Det vil komme kriser mellom USA og Kina, og da er det fundamentalt viktig å holde kommunikasjonslinjer åpne. Det har vært et problem de siste par åra, sier Jakobsen til Dagbladet.

FØRES UT: Kinas ekspresident Hu Jintao ble geleidet ut under avslutningsseremonien på partikongressen i Beijing. Han har ikke blitt observert siden. Video: Reuters. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Trumps harde linje

Sist gang Biden og Xi møttes, var i 2017. Da var Biden avtroppende visepresident. Siden den gang har Xi gjort seg selv til Kinas ubestridte leder, og kan i praksis forbli ved makta på ubestemt tid.

Forholdet mellom USA og Kina har også blitt verre i løpet av denne tida.

Ikke lenge etter at Donald Trump flyttet inn i Det hvite hus, innførte hans regjering en straffetoll på en rekke kinesiske varer og innførte sanksjoner på blant annet telekommunikasjonsselskapet Huawei.

Bidens regjering har også ført en hard linje overfor Kina, og beholdt flere av Trumps sanksjoner.

Å etablere nye kommunikasjonslinjer mellom de to landene, på politisk, militært og byråkratisk nivå, ble i etterkant av møtet trukket fram som noe USA og Kina ble enige om.

Biden uttalte også etter møtet at rivaliseringen mellom USA og Kina, for ikke å si konflikten, ikke nødvendigvis trenger eskalere til en ny kald krig.

- Etter Cubakrisen ble det åpnet kommunikasjonslinjer mellom USA og Sovjetunionen. Det var viktig, og det ledet også til fysiske møter, som var viktige da man skulle framforhandle avtaler, sier NTNU-professor Jakobsen.

ØVELSE: Vladimir Putin og Russland arrangerer militærøvelsen Vostok 2022, hvor Kina også deltar. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: NTB / AP Vis mer

- Kina helt tydelige

Å beholde et økonomisk forhold til hverandre, ble trukket fram som viktig både av Kina og av USA.

- Selv om det pågår en supermaktsrivalisering mellom USA og Kina, er de så tett forbundet økonomisk at kostnaden ved full splid, vil være enorm for begge parter, sier Jakobsen.

Det var ikke tilfellet under den kalde krigen mellom USA og Vesten på den ene sida og Sovjetunionen på den andre siden.

- Det som skiller Kina fra Sovjetunionen, er at de har et langt større potensial. For Sovjetunionen var statusen som supermakt viktigere. Kina ser at de faktisk kan bli nummer én om noen år og faktisk avsette USA. Det er det som er kjernen i denne supermaktsrivaliseringen, sier Jakobsen.

For Sovjetunionen var økonomisk vekst mindre viktig enn å bygge opp et sterkt forsvar.

- Militæret og størrelsen var de kortene Sovjetunionen hadde på hånda. Det økonomiske fundamentet var ikke der. Kina har vært helt tydelige på at de først vil bygge seg opp økonomisk, og deretter kan man fokusere på andre ting, sier Jakobsen.

UKRAINAKRIGEN: Talsperson for USAs utenriksdepartement sier de vil holde et øye med Kinas støtte til Russland under krigen mot Ukraina. Vis mer

- Konfliktnivået har økt

Men også Kina ønsker seg anerkjennelse som én av verdens to supermakter, og det fikk de under toppmøtet med Biden mandag, mener NTNU-professoren.

- Hvis jeg bare skulle trukket fram én ting, ville jeg ha sagt at dette møtet tydeliggjorde at vi har å gjøre med to supermakter. Biden anerkjenner på mange måter Kina som den ordentlige rivalen, i motsetning til Russland, som er langt mindre, men mer hissige og utålmodige, sier Jakobsen.

Han mener det både er naturlig gjort av USA.

- Det er et stort behov å anerkjenne at Kina er den store rivalen nå og i tida som kommer. Da virker det som om amerikanerne naturlig nok har måtte legge opp en strategi for å møte dette, sier Jakobsen.

Han antar at mye av møtet mellom Biden og Xi har gått ut på framlegge sine «red lines», altså hvert lands ikke-diskuterbare posisjoner i ulike saker.

- I 2017 var ikke disse konfliktlinjene så tydelige, men de siste fem åra har Kina fortsatt å vokse både økonomisk og militært. Konfliktnivået har økt i mellomtida, og det er naturlig at partene vil havne i konflikt. Det Biden og Xi helt klart tar sikte på å gjøre, er å håndtere de ulike konfliktene. Er man ikke klar over hvor hverandres grenser går, kan man fort havne i en supermaktskrig, sier Jakobsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer