- Vil hedre de som ble rammet av terror

Oppretter nasjonalt minnested i regjeringskvartalet.

MINNESMERKE: Fornyings-, kirke- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud og kulturminister Anniken Huitfeldt vil opprette et nasjonalt minnested for terrorofrene. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet
MINNESMERKE: Fornyings-, kirke- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud og kulturminister Anniken Huitfeldt vil opprette et nasjonalt minnested for terrorofrene. Foto: Anders Grønneberg/ DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Regjeringen ønsker å hedre alle som ble rammet 22. juli. Minnestedene skal hedre drepte, overlevende, hjelpemannskaper og frivillige. Minnestedene skal være tilgjengelig for alle, sier kulturminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding.

Alle navnene
- Det skal etableres et minnesmerke ved regjeringskvartalet hvor alle navnene på de drepte i terrorangrepet 22. juli skal inngå. I tillegg skal det etableres et minnested på landssida ved Utøya, sier Anniken Huitfeldt.
Det nasjonale minnestedet i Oslo skal midlertidig etableres mellom Deichmanske bibliotek og Y-blokka.
- Det nasjonale minnestedet blir etablert i regjeringskvartalet, og kommer til å bli sett i sammenheng med gjenoppbyggingen, sier fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud.

Midlertidig
- Regjeringen mener det er riktig å etablere et midlertidig minnesmerke nær åstedet for det første terrorangrepet, og har derfor valgt plassen foran Deichmanske bibliotek i tiden regjeringskvartalet er under oppbygging, sier Huitfeldt.
Fornyings-, administrasjons - og kirkedepartementet (FAD) skal gå i samtaler med grunneierne både på Sørbråten og Lauvodden for å avklare vilkårene i tilknytning til tomteervervelser for etablering av minnested i Hole. De skal også være i dialog med Hole kommune for å avklare regulering av disse stedene.

Konkurranse
Det vil bli utlyst en internasjonal prekvalifisering som etterfølges av en lukket konkurranse. Statens fagorgan, Kunst i offentlige rom (KORO), vil ha det kunstfaglige og operative ansvaret for prosjektene. Jurysammensettingen følger retningslinjene for slike saker, men AUF, Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene og en representant oppnevnt av regjeringen skal være medlemmer i juryen.