Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil heller bo på farens sofa på gamlehjemmet enn å flytte tilbake

Bjørn Knotten ønsker ikke å dra tilbake til huset sitt etter raset i Namsos for ett år siden.

VIL IKKE TILBAKE: Bjørn Knotten forteller at han blir fysisk uvel når han drar opp til Kattmarka. Han ønsker ikke å flytte tilbake dit selv om alle all sikring av området er ferdig. Foto: Martin Hågensen
VIL IKKE TILBAKE: Bjørn Knotten forteller at han blir fysisk uvel når han drar opp til Kattmarka. Han ønsker ikke å flytte tilbake dit selv om alle all sikring av området er ferdig. Foto: Martin Hågensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet) Det nærmer seg tilbakeflytting for de 60 berørte beboerne etter leirraset som gikk i Kattmarka i Namsos den 13. mars i fjor.

Denne uka ble vannet slått på i de fleste av husene som har stått avstengt siden raset. 40 beboere skulle ha flyttet tilbake i dag.

Likevel er det så langt bare to familier som har flyttet tilbake. Årsaken skal blant annet være at Namsos kommune ennå ikke har satt opp et gjerde i området rundt rasstedet og de er ikke ferdig med å bygge opp igjen veiene i området.

Sliter psykisk Flere ønsker derfor å vente, men enkelte vil aldri tilbake. Blant dem er Bjørn Knotten. Han var hjemme da raset gikk, og fikk seg en skikkelig støkk.

- Jeg har fått psykiske problemer etter raset og orker ikke å flytte tilbake til eneboligen min selv om alt av ytre forhold skulle komme på plass, sier Knotten, og utdyper:

- Jeg vil heller bo på fars sofa på eldresenteret enn å flytte tilbake dit. Jeg blir fysisk uvel og føler meg ikke bra når jeg er tilbake i området.

Knotten er kritisk til at han ikke får et annet tilbud fra Namsos kommune enn tilbakeflytting til huset. Selge huset kan han ikke foreløpig, for det vil bety et betydelig økonomisk tap. Når hans forsikringsselskap om en måned slutter å betale husleien for ham i Kattmarka, har han derfor ikke annet valg enn å bo på farens sofa på eldresenteret i Namsos.

- På sofaen hos far slipper jeg i hvert fall de psykiske kvalene som jeg får i Kattmarka, sier Knotten.

- Husene rører på segAnne Karin Rømo fra Kattmarka er innstilt på å flytte tilbake, men ettersom hennes forsikringsselskap har åpnet for muligheten om å vente enda en måned med tilbakeflytting, griper hun denne sjansen.

- Vi ønsker ikke å flytte tilbake før kommunen har ordnet området slik de har lovet, sier Rømo til Dagbladet.

Hun og samboeren, Per Ove Flakk, bor ikke langt fra området der raset gikk. Deres hus ble ikke fysisk berørt av raset, men Rømo føler seg ikke helt trygg foreløpig.

- Det er flere hus som rører på seg i området. De har skader på murer som viser er grunnen er i bevegelse. Vi vil ikke tilbake før tælen har gått i jorden, sier Rømo.

Skeptisk til manglende sikring
Til tross for at ikke alt er på stell i området, har småbarnsfamilien Stene valgt å dra tilbake. Selv om han er glad for å bare tilbake i egen seng, er ikke situasjonen bare positiv.

- Det var ingenting i veien med vårt hus, så nå ville ikke forsikringsselskapet betale for at vi skulle bo andre steder lenger. Vi har ikke råd til å betale to plasser, så derfor er vi tilbake, sier Stene.

Han har tre små sønner og medgir at familien er skeptisk til at området rundt rasgropen ikke er sikret med et gjerde, og at boligfeltet fortsatt ser ut som et rasområde.

HER GIKK RASET: 13. mars i fjor ble seks hus tatt av leirraset i Kattmarka i Namsos. FOTO: HANS ARNE VEDLOG
HER GIKK RASET: 13. mars i fjor ble seks hus tatt av leirraset i Kattmarka i Namsos. FOTO: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Vi har sagt til guttene våre at de ikke får gå ned til rasgropen, og vi vil helst ikke at de leker utendørs uten at vi er der sammen med dem, sier småbarnsfaren.

Veien ferdig til sommeren
Ordfører i Namsos kommune, Morten Stene, sa i forrige uke til Dagbladet at 40 familier gledet seg til å flytte tilbake i dag. Men når det viser seg at forsikringsselskap i siste liten har gitt godkjenning til en del av familiene om å vente en måned med tilbakeflytting, ser brorparten ut til å benytte seg av dette tilbudet.

Teknisk sjef i Namsos kommune, Ståle Ruud, forsikrer at området nå er trygt. Han oppgir at sikringsarbeidet i området er ferdigstilt og at veien er kjørbar.

- Veien mangler bare asfalt og gatelys. Den blir ferdig i løpet av sommeren. Vi skal kanskje også sette opp et gjerde rundt veien for å sikre at folk ikke forviller seg ned til rasstedet, men dette er foreløpig ikke bestemt, sier Ruud til Dagbladet.

Han kjenner ikke til hvor mange beboere som har valgt å utsette tilbakeflyttingen selv om de fleste husene nå er beboelige.

Når det gjelder opprydning av rasgropen, forteller Ruud at dette er den aktuelle grunneierens ansvar.

Vurderer å saksøke kommunenEn rekke av beboerne vurderer rettssak mot Namsos kommune og Statens vegvesen etter raset. Advokat John Egil Bergem representerer rundt 15 beboere.

- Beboerne ønsker at kommunen og Vegvesenet skal ta på seg ansvaret for det økonomiske tapet de har lidd som forsikringsselskapene ikke kommer til å dekke, sier Bergem til Dagbladet.

Dette dreier seg blant annet om verditap på husene og skader som følge av at husene har stått tomt ett år.

- Foreløpig har kommunen sagt nei til å påta seg dette ansvaret. Vi venter på svar fra Vegvesenet før vi går videre med saken, sier Bergem. 

- Vi tar ikke på oss dette ansvaret fordi det rett og slett ikke er vårt ansvar, sier teknisk sjef Ståle Ruud.

STORE ØDELEGGELSER: Flere hus ble skylt på sjøen da leirmassene raste ned fjellsiden i Kattmarka. Fortsatt står trær på skjeve og området er ikke ryddet, ifølge beboere. FOTO: HANS ARNE VEDLOG
STORE ØDELEGGELSER: Flere hus ble skylt på sjøen da leirmassene raste ned fjellsiden i Kattmarka. Fortsatt står trær på skjeve og området er ikke ryddet, ifølge beboere. FOTO: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!