Prigozjin i intervju:

- Vil heller dø enn å lyve

Et fly som faller fra hverandre i lufta. Slik karakteriserte Jevgenij Prigozjin den russiske krigsinnsatsen i Ukraina i et intervju - bare måneder før han selv ble meldt død i en flystyrt.

VEKKER OPPSIKT: I dagene etter meldingen om Wagner-sjef Jevgenij Prigozjins død, er et gammelt intervju dukket opp i sosiale medier. Video: Twitter / X, Grey Zone / Telegram. Reporter: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har nådd kokepunktet, sier Jevgenij Prigozjin i intervjuet, som ble gjort av en russisk militærblogger 29. april.

Etter at Wagner-sjefen skal ha omkommet i en flykrasj onsdag denne uka, har opptaket av intervjuet spredt seg på både russiske og vestlige sosiale medier - blant annet via den Wagner-relaterte Telegram-kanalen Grey Zone.

I intervjuet sier Prigozjin at det russiske folket blir løyet til om krigen i Ukraina.

- Jeg vil heller dø enn å lyve. Om jeg skal være ærlig: Russland står på kanten av en katastrofe, sier han.

- Faller fra hverandre

Prigozjin kommer også med et utsagn som har gitt næring til konspirasjonsteorier og spekulasjoner om flystyrten, som ifølge russiske myndigheter tok livet av ti mennesker:

- Dersom ikke kursen justeres, er vi som et fly som faller fra hverandre i lufta, sier Wagner-sjefen i klippet.

Videoer av onsdagens flystyrt viser hvordan privatflyet av typen Embraer Legacy 600 faller mot bakken, delvis i oppløsning. Flyet ser blant annet ut til å mangle den ene vingen.

Søndag opplyste russiske myndigheter at de har identifisert Prigozjin og Dmitrij Utkin, medgrunnlegger av Wagner-gruppa, blant de døde ved hjelp av DNA.

I FRITT FALL: Videoer viser hvordan Embraer-privatflyet styrter mot bakken - tilsynelatende uten den ene vingen. Foto: AFP / NTB
I FRITT FALL: Videoer viser hvordan Embraer-privatflyet styrter mot bakken - tilsynelatende uten den ene vingen. Foto: AFP / NTB Vis mer

Peker på Putin

Årsaken til flystyrten er ikke kjent, men Wagner-gruppa selv hevder at flyet ble skutt ned av russisk luftvern. Amerikansk og vestlig etterretning har på sin side pekt på at ei bombe om bord er det mest sannsynlige scenarioet, skriver The New York Times.

Flere aktører, blant annet tenketanken Institute for the Study of War (ISW), mener at ordren om å ta livet av Wagner-toppene kom direkte fra president Vladimir Putin.

Presidenten selv har avvist det via sin talsperson Dmitrij Peskov.

- Det er reinspikka løgn, sa Peskov tidligere denne uka.

Fra venner til fiender

Prigozjin var lenge ansett som en av Putins nære allierte, men underveis i krigen i Ukraina har forholdet slått sprekker. Under den langvarige, blodige beleiringen av Bakhmut i Øst-Ukraina kom Prigozjin med stadige utfall mot den russiske forsvarsledelsen, der han blant annet anklagde dem for å holde tilbake ammunisjon til Wagner-styrkene.

VAR ALLIERTE: President Vladimir Putin og Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin. Foto: AFP / NTB
VAR ALLIERTE: President Vladimir Putin og Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin. Foto: AFP / NTB Vis mer

Det hele toppet seg da Prigozjin ledet et væpnet opprør i Russland i slutten av juni, der Wagner-gruppa okkuperte byen Rostov-da-Donu og marsjerte en kolonne med soldater mot Moskva. Opprøret ble avbrutt etter en avtale om at Prigozjin skulle flytte til Belarus i eksil.

Bare dager før flystyrten slapp Wagner-gruppa en video som skal vise Prigozjin i et afrikansk land, før han skal ha returnert til Russland onsdag - samme dag som krasjen.

Flyet var på fra Moskva til St. Petersburg da det krasjet om lag 30 mil nordvest for den russiske hovedstaden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer