Vil heller henrettes, enn å fengsles for narkotikakrig

Filippinenes president, Rodrigo Duterte, er for mange kjent for sin omstridte krig mot narkotika. Nå er han i hardt vær.

OMSTRIDT: Filippinenes president Rodrigo Duterte lovte under valgkampen i 2016 å drepe kriminelle, og han har hevdet at han personlig drepte kriminelle da han var ordfører. Foto: Bullit Marquez / AP / NTB scanpix
OMSTRIDT: Filippinenes president Rodrigo Duterte lovte under valgkampen i 2016 å drepe kriminelle, og han har hevdet at han personlig drepte kriminelle da han var ordfører. Foto: Bullit Marquez / AP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er tre millioner dopavhengige i Filippinene. Jeg kunne drept dem alle sammen.

Slik innledet Filippinenes president Rodrigo Duterte sin krig mot doplangere sommeren 2016. I det påfølgende året ble omtrent 4000 mennesker drept i politiaksjoner. Lokale menneskerettsgrupper anslår derimot at så mange som 13 000 har blitt drept i narkotikakrigen.

Truet egen sønn

Såpass bestemt var Duterte, at han på et tidspunkt truet med å drepe sin egen sønn, Paolo. I fjor høst ble han anklaget for å være en del av en kinesisk narkoliga, som skal ha smuglet narkotika inn i Filippinene.

- Jeg har tidligere sagt at hvis barna mine begynner å arbeide med narkotika, så dreper jeg dem, sa Duterte senior.

Videre fulgte han opp med at han tidligere har fortalt sønnen sin om at han akter å utgi ordre om å drepe ham, dersom han dømmes for forholdene.

- Jeg vil også beskytte politifolkene som tar livet av ham, hvis beskyldningene er sanne.

Paolo har hele tiden benektet anklagene, og ble heller ikke dømt for det. Nå er det derimot faren Rodrigo som er i domstolenes søkelys.

SAMMENLIGNER SEG SELV MED HITLER: Den Filippinske presidenten sjokkerer igjen. Video: Reuters Vis mer

I hardt vær

Torsdag ble det kjent at Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) innleder granskning av påståtte forbrytelser mot menneskeheten av Filippinene og Venezuela i kampen mot narkotika.

- Jeg har fulgt situasjonen i Filippinene og Venezuela nøye siden 2016. Etter en forsiktig, uavhengig og upartisk undersøkelse har jeg bestemt meg for å innlede en granskning av begge sakene, sa ICC-aktor Fatou Bensouda ifølge NTB.

Presidentens talsmann, Harry Roque, ønsket også etterforskningen velkommen.

- Presidenten ønsker granskningen velkommen, ettersom han er grundig lei av å bli beskyldt for dette, sier han og forteller at Duterte med glede møter opp personlig skulle det bli rettssak.

- Om nødvendig vil han personlige stille i retten og møte ICC, sa Roque.

Vil skytes

Men fredag virket det ikke som om Duterte selv var like positiv som sin talsmann. I forbindelse med ICCs granskning uttalte han at han heller vil skytes, enn å fengsles.

- Jeg vil ikke fengsles. Jeg ber dere om å finne et land der de utfører henrettelser, sa han ifølge NTB.

Selv tror han ikke det vil gå så langt. Han nektet for å noensinne ha gitt politiet ordre om å drepe narkotikamistenkte, og tviler på at det finnes nok beviser til å i det hele tatt ta ut en tiltale mot ham.

Helomvending

Det var i oktober i fjor at Duterte gjorde helomvending i narkotikakrigen. Etter økende misnøye med politiets framferd, trakk Duterte vanlig politifolk ut av krigen, ifølge The Guardian.

I et dokument heter det at bare PDEA (enheten innen det filippinske politiet som jobber med narkotika) skal «gjennomføre operasjoner mot personer involvert eller satt i forbindelse med ulovlige stoffer».

- Jeg er ikke interessert i at noen andre avdelinger skal brukes. La PDEA gjøre jobben. De ser ut til å ha lyst til å ha ansvaret, sa Duterte i dag under en tale der han adresserte retningsskiftet, ifølge South China Morning Post.

Politiets misnøye kom etter en rekke uheldige overskrifter. Blant de omstridte sakene omhandlet én av dem tre tenåringer som ble drept filippinsk politi, hvorpå flere tusen tok til gatene, samtidig som den katolske kirken fordømte politiets handlinger.