FEIL TAKTIKK: -I forrige valgkamp brukte vi det meste av tida vår på å fortelle hvem vi var i mot, sier Trine Skei Grande. Foto: Nina Hansen
FEIL TAKTIKK: -I forrige valgkamp brukte vi det meste av tida vår på å fortelle hvem vi var i mot, sier Trine Skei Grande. Foto: Nina HansenVis mer

Vil helst unngå Siv

Trine Skei Grande har god personkjemi med Siv Jensen, men håper å slippe å regjere med henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under pressekonferansen før helgas Venstre-landsmøtet ga partilederen klart utrykk for ønsket om å holde Fremskrittspartiet på armlengdes avstand.

- Vi tror vi at det er lettest å bli enige med Høyre og Kristelig Folkeparti. Fordi vi vet hvor vi har hverandre. Vi har sittet i regjering sammen og var veldig fornøyd med hva vi fikk til. Utfordringen i denne valgkampen er å vise at en blågrønn regjering vil være annerledes enn en mørkeblå, sier Trine Skei Grande.

Flertall uviktig
Venstre foretrekker en mindretallsregjering med Høyre og KrF framfor å gå i kompaniskap med Frp?

-He-he, først og fremst ønsker vi oss en rein Venstre-regjering med reint flertall. Nei, vi har ikke laget noen prioritert liste. Vi har sagt hva som er vårt hovedmål: Et borgerlig flertall. Helst med Høyre og KrF. Men for oss er det ikke viktig med en flertallsregjering.

Som betyr at du heller vil ha mindretallsregjering med Høyre og KrF enn en brei flertallsregjering der også Frp er med?
-Jeg kommer ikke til å lage noen sånn liste. Men det er naturlig å tolke deg slik? —Vi har sagt hva som er førsteønsket. Så må velgerne få bestemme. Jeg har stor respekt for velgernes dom.

Isolert KrF
En stor gruppering i Venstre har mer sans for det liberalistiske enn det kristenkonservative?

-Ja, det er klart at KrF og Venstre står langt fra hverandre i en del saker. Men i de fleste av de sakene er KrF langt unna de fleste.

Hvilke saker tenker du på da?

-For eksempel i synet på homofile ekteskap. Der har nok vi vært mye mer moderne enn dem. I det spørsmålet er KrF ganske isolert. Når det gjelder Frp, har det vist seg at vi får til mye. Vi er helt på linje i forskningssatsing og styrking av lærerutdanningen.

Erkjennelsen
Hva mener du Venstre har oppnådd ved å åpne opp for Frp?

GOD KJEMI: - Siv og jeg har jo kjent hverandre lenge, helt fra vi satt i bystyret sammen. Vi har samme sivilstand. Og vi er like gamle, eller rettere sagt: Siv er to måneder eldre enn meg — det er veldig, veldig viktig, ler Trine Skei Grande.  
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GOD KJEMI: - Siv og jeg har jo kjent hverandre lenge, helt fra vi satt i bystyret sammen. Vi har samme sivilstand. Og vi er like gamle, eller rettere sagt: Siv er to måneder eldre enn meg — det er veldig, veldig viktig, ler Trine Skei Grande. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

-Jeg er jo veldig glad for at vi fikk til et enstemmig vedtak om det på fjorårets landsmøte. Det var en erkjennelse av at vi i forrige valgkamp brukte det meste av tida vår på å fortelle hvem vi var i mot og ikke hva vi skulle gjøre. Nå håper jeg at vi får brukt valgkampen til å fortelle hva vi skal gjøre med skole, kollektivtransport og de viktige miljøutfordringene. Og ikke bruke så mye tid på å fortelle hvem vi er i mot.

Siv Jensen sier at personkjemien mellom de aktuelle regjeringspartnerne er bedre enn foran valget i 2009?

-Jeg var ikke med for fire år siden så det vet jeg ikke noe om.

Men det sies at du og Siv har et godt forhold?

-Jeg har et godt forhold til alle på borgerlig side, jeg. Men Siv og jeg har jo kjent hverandre lenge, helt fra vi satt i bystyret sammen. Vi har samme sivilstand. Og vi er like gamle, eller rettere sagt: Siv er to måneder eldre enn meg — det er veldig, veldig viktig, ler Trine Skei Grande. 

STOLTE JUBILANTER: Siv Jensen, Carl I. Hagen og Fremskrittspartiet.  Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
STOLTE JUBILANTER: Siv Jensen, Carl I. Hagen og Fremskrittspartiet. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer