Vil henge ut kriminelle

Justisminister Hanne Harlem vurderer offentlig gapestokk for forbrytere. Hun mener at det er på tide å tenke nytt i kampen mot småkriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Justisminister Hanne Harlem mener politiet bruker altfor mye tid på å forfølge mindre lovbrudd, og ønsker nytenkning på området.

- Man har for sterk tro på straff som virkemiddel, og andre sanksjoner er for lite utviklet, sier Harlem til Aftenposten.

Bot og utestenging

Nå skal et offentlig utvalg vurdere hvilke andre sanksjoner som er brukbare.

Utvalget, som ledes av assisterende riksadvokat Hans-Petter Jahr, skal vurdere om sanksjoner som tvangsmulkt, inndragning av tillatelser, utestengning og offentliggjørelse av navn er mer hensiktsmessig enn kriminalisering gjennom strafferettslig forfølgning.

Spesielt innen samferdsel, miljøkriminalitet, teleområdet og ved enkel hverdagskriminalitet skal alternativer til straff vurderes.

- Formålet med utvalgets arbeid er å få et mer effektivt sanksjonssystem, og bruke sanksjoner som har like stor preventiv effekt. Samtidig kan det håndheves med færre kostnader, sier Jahre.

Ikke i den norske folkesjela

Generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening synes det er rart at rettsvesen og politi, som hele tiden mener mediene går for langt i sin identifisering i kriminalsaker, plutselig vurderer om offentliggjørelse av navn er straff nok i seg selv. Han stiller seg også undrende til hvordan myndighetene skal gjennomføre publiseringen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer