FERDIG MED SAKEN: Den tidligere IMF-sjefen, Dominique Strauss-Kahn kan trolig reise hjem igjen til Frankrike. Han ble pågrepet i mai og tiltalt for voldtektsforsøk mot en stuepike, men nå vil statsadvokaten henlegge saken. Foto: REUTERS/Lucas Jackson
FERDIG MED SAKEN: Den tidligere IMF-sjefen, Dominique Strauss-Kahn kan trolig reise hjem igjen til Frankrike. Han ble pågrepet i mai og tiltalt for voldtektsforsøk mot en stuepike, men nå vil statsadvokaten henlegge saken. Foto: REUTERS/Lucas JacksonVis mer

Vil henlegge saken mot Strauss-Kahn

Statsadvokaten i New York vil henlegge voldtektssaken mot Dominique Strauss-Kahn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): I rettsmøtet i morgen vil statsadvokaten i New York be om at retten frafaller tiltalen mot Dominique Strauss-Kahn, viser rettsdokumenter som ble offentliggjort i dag.

Den tidligere sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF), Strauss-Kahn, er tiltalt for voldtektforsøk mot stuepiken Nafissatou Diallo på et luksushotell i mai i år.

Rettsdokumentene ble offentliggjort i kveld, etter at statsadvokaten hadde hatt et møte med stuepiken, og før morgensdagens rettsmøte om saken.

- Svært deprimert Stuepikens advokat, Kenneth Thompson, reagerer sterkt på måten saken er blitt håndtert av påtalemyndigheten.

- Hun er svært deprimert over den vendingen saken har tatt. Hun vil ha rettferdig behandling, men er blitt behandlet mer som en tiltalt enn et offer, sier Thompson på en pressekonferanse etter møtet med statsadvokat Cyrus Vance.

Stuepiken hevder fortsatt at hun ble forsøkt voldtatt av Strauss-Kahn.

Statsadvokaten på Manhattan, Cyrus Vance, har nektet en kvinne å få en rettferdig behandling i en voldtektssak, sier Thompson.

Strauss-Kahns forsvarere har tidligere sagt at dersom det skjedde noe seksuelt på hotelrommet, så var det frivillig fra begges side.

Dersom dommeren følger ønsket fra statsadvokaten, blir saken henlagt, og det vil ikke bli avklart hva som egentlig skjedde på hotellrommet. Da kan Strauss-Kahn i så fall reise hjem til Frankrike som en fri mann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Takknemlig Strauss-Kahn var det franske sosialistpartiets fremste presidentkandidat i kampen mot Nicolas Sarkozy. Saken har fått enorm oppmerksomhet, og New York Times betegner nå etterforskningen som den mest oppsiktsvekkende byen har opplevd på flere tiår.

- Vi har fra begynnelsen av holdt fast ved at vår klient er uskyldig. Vi har også holdt fast ved at det er mange grunner til å tro at anklageren ikke er troverdig. Herr Strauss-Kahn og hans familie er takknemlige for at statsadvokatens kontor tok våre bekymringer alvorlig og på egenhånd konkluderte med at denne saken ikke kan gå videre. Vi ser fram til å delta i høringen tirsdag, skriver advokatene til Strauss-Kahn, William W. Taylor III og Benjamin Brafman, i en uttalelse i kveld.

Pågrepet på fly Lenge så det svært mørkt ut for Strauss-Kahn. Han ble 14. mai pågrepet om bord på et fly på JFK-flyplassen i New York og varetektsfengslet på beryktede Rykers Island.

Ifølge tiltalen skal han ha tvunget seg på stuepiken (32) da hun  tidligere på dagen kom inn på suiten hans på Sofitel Hotel, mens han fortsatt befant seg der inne. Etter en stund ble han overført til husarrest med svært strenge vilkår.

DEPRIMERT: Stuepiken Nafissatou Diallo som anklager Strauss-Kahn for voldtekt, holdt en kort pressekonferanse med sin advokat Kenneth Thompson etter møtet med statsadvokaten i dag. Thomspon sier at Diallo er svært deprimert over situasjonen. Foto: AP Photo/Seth Wenig
DEPRIMERT: Stuepiken Nafissatou Diallo som anklager Strauss-Kahn for voldtekt, holdt en kort pressekonferanse med sin advokat Kenneth Thompson etter møtet med statsadvokaten i dag. Thomspon sier at Diallo er svært deprimert over situasjonen. Foto: AP Photo/Seth Wenig Vis mer

Aktoratet hevdet lenge at de hadde en bunnsolid sak, men i juli snudde alt fordi etterforskningen dramatisk svekket stuepikens troverdighet.

Hun har forklart seg selvmotsigende om hva som skjedde i rommet og kommet med uttalelser som antyder at hun kom med voldtektsanklagene i håp om å tjene penger.

Dessuten skal hun tidligereha løyet i sin asylsøknad om at hun ble voldtatt, og hun blir knyttet til hvitvasking av narkotikapenger, ifølge New York Post.

Mange kvinnehistorier Selv om det nå ser ut til at Strauss-Kahn kan reise hjem som en fri mann, har saken fått dramatiske konsekvenser for ham. Han måtte si fra seg jobben i IMF, og det er svært tvilsomt at han noensinne blir fransk president.

Fra tidligere er det en rekke utroskapshistorier rundt Strauss-Kahn, som er gift med den kjente franske journalisten Anne Sinclair. Han var blant annet utro med en kvinnelig kollega i IMF og måtte offentlig beklage dette.

Hjemme i Frankrike venter også en anmeldelse fra journalisten Tristane Banon om at Strauss-Kahn skal ha forsøkt å voldta henne under et intervju i 2003. Strauss-Kahn har på sin side anmeldt Banon for ærekrenkelser.