Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil henrette Tucker i morgen

WASHINGTON (NTB): Texas er fast besluttet på å henrette Karla Faye Tucker. I den endelige avstemningen i delstatens benådningskomite mente 16 medlemmer at dødsdommen for dobbeltdrap skulle gjennomføres, to medlemmer avsto.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed har ikke guvernør George Bush, sønn av eks-presidenten med samme navn, en gang lovlig anledning til å omgjøre dommen. Tucker søkte om å få dødsdommen endret til livsvarig fengsel, eventuelt iverksettelsen utsatt. Bush kan gi henne en nådefrist på 30 dager, men vil trolig velge å la henne dø natt til onsdag.

Eneste håp

Tuckers eneste livshåp er dermed USAs høyesterett. Men landets ni øverste dommere har tidligere forkastet hennes innsigelser mot dommen, og det skal mye til at de vil ombestemme seg i siste øyeblikk. Ankedomstolen i Texas avviste i forrige uke 38-åringens bønn om å få leve.

Karla og kjæresten Daniel Garrett brøt seg 12. juni 1983 inn i leiligheten til Jerry Dean for å stjele motorsykkelen hans. Der fant de Dean i seng med Deborah Thornton, som han hadde møtt et par timer tidligere. Tucker og kjæresten hadde ruset seg på narkotika i tre døgn, hun var sint på Dean som tidligere hadde sølt mc-olje på teppet hennes.

Torturdrap

Det endte med at Karla seigpinte og til slutt drepte Dean med en meterlang hakke paret hadde med seg. Senere fortalte hun søsteren sin at det ga seksuell tilfredsstillelse hver gang hakkespissen slo inn i offerets kropp.

Thornton ble også torturert med det grove våpenet til hun tryglet om slutten. Tucker og Garrett forlot åstedet med hakka stående i brystet hennes.

Det var ingen tvil om bevisene og heller ikke om straffeutmålingen for Karla og kjæresten, som døde i fengsel. Men Texas har ikke henrettet en kvinne siden 1863. Både kristenhøyres leder Pat Robertson og pave Johannes Paul II har sluttet seg til protestene.

Innsigelsene skyldes dels Tuckers kjønn, dels hennes tro. Karla ble frelst i fengsel og har giftet seg med fengselspresten Dane Brown. Selv sier den dødsdømte at hun er en annen person enn den som begikk de grufulle drapene og at hun kan hjelpe andre til å finne fred med Gud om hun får leve og virke i fengselet. Men loven gjør at endring av dommen til livsvarig også åpner for løslatelse om noen få år, noe som nok bidro til at benådningskomiteen sa nei.

Spennes fast

Hvis verken høyesterett eller guvernøren griper inn, blir Tucker ført til dødskammeret i Huntsville fengsel like før klokka 18.00 lokal tid i morgen.

Der blir hun spent fast på legebenken og får en kanyle i armen. Giften strømmer inn i blodåren og et liv som startet i slummen og var preget av sex, prostitusjon og heroinbruk fra 12 års alder, er over.

Tucker har sagt hun ikke vil benådes som kvinne og kristen, men fordi hun er en annen og fordi dødsstraff er galt. På spørsmål om hvordan hun vil oppleve en slik utgang, svarer fangen på 54 kg og 1,60 meter:

- O.K. Herre, som du vil. Det er opp til deg.

MOT HENRETTELSE:</B> Karla Faye Tuckers siste søknad om benådning ble avslått i dag, og alt ligger dermed an til at hun blir henrettet natt til onsdag norsk tid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!