Ila Fengsel, Bærum 30.08.2011. Rettspsykiaterne som vurderer Anders Behring Breivik ankommer Ila Fengsel rett før klokken 09.00. Her fra venstre: Synne Sørheim og Torgeir Husby. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
Ila Fengsel, Bærum 30.08.2011. Rettspsykiaterne som vurderer Anders Behring Breivik ankommer Ila Fengsel rett før klokken 09.00. Her fra venstre: Synne Sørheim og Torgeir Husby. Foto: Anita Arntzen/DagbladetVis mer

Vil hente Breivik-psykiater med makt

Tor Erling Staff ber at Synne Sørheim skal hentes med makt i Sør-Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOLLO TINGRETT (Dagbladet): Rettssaken etter drapet på Camilla Samira Olsen fra i fjor har tatt en dramatisk vending.

Forsvarer Tor Erling Staff ber nå retten avhente rettspsykiater Synne Sørheim i Sør-Afrika.

Utnevne ny psykiater Rettspsykiater Synne Sørheim møtte ikke opp i tingretten i dag, til tross for at hun er stevnet for retten og at hun har utredet den tiltalte 37-åringen uten å ha møtt ham.

Det ble en pause i retten mens aktor Kristian Nicolaisen og dommer Kari Willoughby forsøkte å nå Sørheim for å be henne sporenstreks møte i retten.

Får ikke barnevakt Dommer Willoughby opplyste at hun har fått kontakt med Sørheim, som sier hun ikke kan komme til Norge til rettsaken. Sørheim sier det er vanskelig å komme til Norge fordi hun ikke får skaffet barnevakt.

Hun opplyser til dommeren at hun kommer hjem i april.

- Jeg skjønner jo godt at hun kommer til Norge i april - det er da rettsaken starter mot Anders Behring Breivik, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen, og legger til at Sørheim ikke er alene i Sør-Afrika men at hennes mann også er tilstede.

Staff synes det er rart at hun ikke har andre til å ta seg av barnepass:
- At hun ikke har klart å etablere en situasjon i Sør-Afrika hvor noen kan ta vare på barna - ja, tro det dem som vil, forsvaret gjør det ikke, sier Staff.

Pågripelse og erstatningskrav Dermed ber han om at retten pågriper Sørheim:

- Jeg ber formelt om at retten treffer avgjørelse for at sakkyndige avhentes som det henter, sier Staff og henviser til flere punkter i straffeloven.

- Dette er forsettelig. Hun har bevisst unnlatt å angi og meddele at hun ikke kommer i retten, det fikk vi først vite i dag. Alle har vært av den oppfatning at hun skulle dukke opp. Jeg mener det er grunnlag for avgjørelsen jeg har anmodet om, at hun avhentes og også at hun er erstatningspliktig, sier Staff.

Han har også kontaktet Kripos for å sjekke muligheten for å hente Sørheim.
- Jeg har nå kontaktet Kripos, som er det relevante organ og forespurt om en avhenting. Jeg har nevnt at jeg vil begjære en avhenting i Johannesburg, og hvis retten fatter en avgjørelse har jeg spurt om det lar seg gjøre praktisk og hvor lang tid det vil ta. De kunne ikke svare, men jeg venter på en tilbakemelding, sier Staff.

- Skandale Han omtaler det som en skandale, og peker på at hans klient allerede har sittet i varetekt siden august i fjor, og at det er belastende for ham om saken blir utsatt helt til april.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier hun støtter Staff fullt ut:
- Jeg mener også Sørheim skal ilegges en rettegangsbot og betale fulle omkostninger for ventingen her, sier Larsen, og viser til at Sørheim allerede i mars var klar over når hun skulle møte i retten.

- Kan komme mandag til onsdag Mens retten tok pause for å behandle anmodningen fra Staff om avhenting, fikk Follo tingrett en oppringning fra Sørheim, som nå har snudd.

Først sa Sørheim at hun kunne komme mandag til onsdag neste uke, men etter en samtale med dommeren ble konklusjonen at Sørheim kommer i Follo tingrett fra mandag til fredag neste uke - og rettssaken blir utsatt til mandag.

Dermed vil det ikke være aktuelt å bytte psykiater som det ble sagt i retten, og dommer Willoughby sier det dermed ikke ligger at til en avhenting av Sørheim.

- Dette dels fordi det er i utlandet og dels fordi det neppe vil gjennomføres raskt nok til at det har en effekt. Men retten vil vurdere de andre bestemmelsene som er blitt foreslått, sier Willoughby.

Forsvarer Staff har foreslått at Sørheim er erstatningspliktig og bistandsadvokat Larsen har foreslått at hun skal ilegges en rettegangsbot.