Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vil hente de døde i «Kursk»

KIRKENES (Dagbladet): Jon Are Hvalbye (40) fra Arendal var en av de to norske dykkerne som arbeidet nede på vraket av «Kursk». - Det var ingen god følelse da vi forstod at ingen av de 118 hadde overlevd, sier Hvalby i det første intervjuet med pressen. Til Dagbladet forteller han at han gjerne vil bidra til å hente ut de døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er villig til å gå inn i «Kursk» dersom Stolt Offshore kommer til enighet med de russiske myndighetene, sier dypvannsdykker Jon Are Hvalbye (40) i det første intervjuet med pressen etter at dykkerskipet «Seaway Eagle» kom tilbake fra Barentshavet i dag.

- Blir det en vanskelig jobb å hente ut de omkomne?

- Ja, det vil nok bli vanskelig, men det skulle være gjennomførbart.

- Vil det ikke bli en stor psykisk påkjenning?

- Det vil det kanskje bli, men om man har forberedt seg grundig nok, tror jeg man vil takle det likevel.

To norske dykkere

Arendalitten Jon Are Hvalbye var sammen med Pål Stefan Dinessen (34) fra Bergen de eneste to norske dykkere som jobbet på nede på vraket av «Kursk». Hvalbye forteller at tilsammen seks dykkere jobbet på vraket. De fire øvrige var britiske.

Hvalbye og de andre dykkerne kunne ikke se noen flenge eller skader på ubåten, fordi de hadde et så begrenset område å forholde seg til. Russiske myndigheter nektet redningsdykkerne å svømme langs hele ubåten, og arbeidet var konsentrerrt til et lite område rundt den bakre nødluka.

Hvalbye betegner det som «teknisk enkel operasjon» å åpne luka.

Han og de andre dykkerne sitter nå i et trykkammer ombord i det norske dykkerskipet «Seaway Eagle». Der skal de oppholde seg til fredag.

- Hvordan har du det nå?

- Helt utmerket, sier Hvalbye, og forteller at han han hadde jevnlig kontakt med kona og de to barna under hele operasjonen.

- Jeg tror ikke familien har vært bekymret for meg, sier Hvalbye.

- Tror du liv kunne ha blitt reddet hvis dere kom tidligere?

- Det vil bare bli spekulasjoner. Men vi gikk ned med et klart håp om å redde menneskeliv. Det var ingen god følelse da vi forstod at ingen av de 118 hadde overlevd, sier Hvalbye.

Han og de andre dykkerne drar nå tilbake til ordinære oppdrag på norsk kontinantalsokkel.