Vil hente IS-barn hjem til Norge

Venstre-topp Abid Raja sier Norge er tryggere hvis barna hentes hjem i ung alder, og ber oss lære av Frankrike.

HANDLER OM SIKKERHET: - Det er viktig for oss at barn ikke blir værende i IS' klør for lenge, hvor de indoktrineres til martyrdød, sier Venstre -topp Abid Raja. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HANDLER OM SIKKERHET: - Det er viktig for oss at barn ikke blir værende i IS' klør for lenge, hvor de indoktrineres til martyrdød, sier Venstre -topp Abid Raja. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag fortalte Dagbladet at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) har sikker informasjon om at rundt 40 barn med norsk tilknytning er født eller tatt med til det som var et islamsk kalifat i Syria og Irak.

Abid Raja (V) ber norske myndigheter hente IS-barna hjem til Norge snarest.

- Det er i Norges beste interesse å få disse barna hjem. Det handler ikke om at jeg er brun og vil hjelpe brune barn der nede. Det handler om å sikre tryggheten i Norge, sier han til Dagbladet.

Raja er i Paris denne uka for å lære av måten Frankrike har håndtert sine IS-barn. Venstre-toppen er ekspertmedlem i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Han understreker overfor Dagbladet at han håper debatten han nå starter kan foregå i dannede former. Raja understreker også at han snakker om barna, ikke foreldrene.

- Alle vil det samme - vi vil ha et trygt Norge. Diskusjonen om disse barna må ikke vris til en debatt om å være for eller mot terror. Ingen støtter terror i Norge, konstaterer han.

- Voksne skal få sin fortjente straff. Hva gjelder barn må vi alltid ha deres beste for øyet, sier Raja videre.

«Missiler» mot Europa

Rundt 500 barn med fransk tilknytning dro til eller ble født i det som var et islamsk kalifat i Syria og Irak. 86 av disse er tilbake i Frankrike nå, og følges nøye av franske myndigheter.

I PARIS: Abid Raja framfor det franske parlamentet. Norge bør se til måten Frankrike håndterer hjemvendte IS-barn, sier Venstre-toppen. Foto: Privat
I PARIS: Abid Raja framfor det franske parlamentet. Norge bør se til måten Frankrike håndterer hjemvendte IS-barn, sier Venstre-toppen. Foto: Privat Vis mer

Raja sier han frykter at de norske IS-barna har fått våpentrening, blitt hjernevasket og har observert grove krigshandlinger. Han sier man kan forvente at barna som kommer hjem er traumatisert og i noen tilfeller radikalisert.

Det er også en utbredt frykt i etterretningsmiljøet i Europa at IS ønsker å bruke disse barna som «missiler mot Europa».

- Norge er vel tryggest uten disse barna, Raja?

- Dette handler ikke bare om etikk og moral, men om sikkerhet. Det er viktig for oss at barn ikke blir værende i IS' klør for lenge, hvor de indoktrineres til martyrdød. Det er ikke smart å vente til barna blir 15 år før de hentes hjem.

Uskyldige barn

Venstre-toppen understreker at man i Frankrike har langt større suksess med å gjenintrodusere IS-barna til samfunnet når de er små.

- Vi fordømmer foreldrene som har kriget og drept for IS. Men det er også viktig å understreke at disse barna ikke har gjort noe galt. Det er foreldrene som enten har tatt dem med til Syria og Irak mot sin vilje, eller har født dem der nede.

Loven gir ikke staten adgang til å nekte disse norske IS-barna innreise til landet.

DISKUTERER FREMMEDKRIGERE: Abid Raja, Aude Bono-Vandrome fra Frankrike og Makis Voridis fra Hellas. Foto: Privat
DISKUTERER FREMMEDKRIGERE: Abid Raja, Aude Bono-Vandrome fra Frankrike og Makis Voridis fra Hellas. Foto: Privat Vis mer

- Jeg er bekymret hva framtida bringer for Norge dersom ikke forbereder oss bedre på å ta imot disse barna. Vi må involvere fagmiljøer som psykiatri og kriminologi, og vi må gå til verks med en innsatsplan på tvers av departementer for å avradikalisere. Vi må lære av Frankrike. Jeg er imponert over det jeg har sett og hørt her nede denne uka, sier han.

To tredjedeler

Av de 86 IS-barna som er i Frankrike nå, melder franske myndigheter at det går forholdsvis bra med to tredjedeler av dem. 80 prosent av disse 86 barna er under 10 år.

Dette gir Raja håp om at man kan gi barn en lys framtid, selv om starten på livet var under de mest grusomme forhold.

- Arbeidet i Frankrike viser at det er mulig å gjenintrodusere IS-barna til samfunnet på en god måte. Da må vi få barna hit tidlig, og vi må være forberedt.

- Hvorfor skal vi risikere vår sikkerhet for å slippe tilbake barn av IS-krigere?

- Dette er barn med norsk pass. De kan ikke nektes adgang til Norge på grensa, slik er norsk lov. Dermed må vi tenke at Norge er tryggere om barna kommer hjem i så ung alder som mulig.

Frp uenig

Jon Engen-Helgheim, innvandringspolitisk talsperson i Frp, sier han er uenig med Raja.

- Norge kan ikke dra rundt i verden å bare hente barn. Og uansett burde ikke dette være noen prioritert oppgave. Vi må sette norsk sikkerhet først i møte med radikaliserte mennesker, sier han.

- Men disse barna har krav på å slippe inn i Norge?

- Det er riktig. Men vi har ingen ønske om å hente radikaliserte terrorister tilbake til Norge, sier Helgheim og sikter til IS-barnas foreldre.

- Jeg tror norske myndigheter er godt nok rustet til å ta imot disse barna, litt avhengig av hvor mange som kommer, legger han til.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer