Vil hente norske barn fra Syria og Irak - uten foreldre

Frps familiepolitiske talsperson Silje Hjemdal åpner for å hente barn fra leire i Syria og Irak, forutsatt at foreldrene samtykker til at barna hentes alene.

VIL HA BARNA HJEM: Fremskrittspartiets Silje Hjemdal åpner for å hente barn fra leire i Syria og Irak, dersom foreldrene samtykker. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
VIL HA BARNA HJEM: Fremskrittspartiets Silje Hjemdal åpner for å hente barn fra leire i Syria og Irak, dersom foreldrene samtykker. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hun tilføyer imidlertid at hun anser det som lite trolig at foreldrene frivillig vil gi fra seg barna til norske myndigheter.

- Regjeringen mener det er best å straffeforfølge de kriminelle i de områdene der forbrytelsene er gjort. Ofrene for IS-krigernes herjinger har rett til å stille disse forbryterne til ansvar. Imidlertid er jeg åpen for å diskutere å hente hjem barn som ikke kan stilles til ansvar for foreldrenes kriminelle handlinger, skriver hun i en epost til NTB.

- Dette forutsetter at foreldre eventuelt samtykker til at barna hentes alene, fortsetter Fremskrittsparti-politikeren.

- Det finnes i dag ingen enkle svar på disse spørsmålene, men jeg vil følge situasjonen og diskusjonene nøye. Det fremstår som helt klart for meg at barnevernet eventuelt må ha en klar rolle i ivaretakelsen og oppfølgingen av barna som eventuelt skulle komme til Norge, mener Hjemdal.

Hun tilføyer at det er lite norske myndigheter kan gjøre dersom foreldrene ikke frivillig vil gi fra seg barna.

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Jon Engen-Helgheim har tidligere sagt til NRK at det ikke bør være en prioritert oppgave å hente barna. Dersom barna og foreldrene kommer til Norge, skal myndighetene ta vare på barna, mens foreldre som har vært tilsluttet IS, må straffeforfølges, er hans syn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer