Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil hente norske pyramide-millioner

700 nordmenn deltok i milliardsvindelen ZeekRewards. Nå vil amerikanske advokater saksøke nordmennene som har tjent på svindelen.

PONZI-SVINDEL: ZeekRewards lovet investorene stor og rask avkastning. I virkeligheten var det en Ponzi-svindel, der gevinstene som ble tatt ut, var andres investeringer. Pyramiden var på kollapsens rand da amerikanske finansmyndigheter stanset den for to år siden.
PONZI-SVINDEL: ZeekRewards lovet investorene stor og rask avkastning. I virkeligheten var det en Ponzi-svindel, der gevinstene som ble tatt ut, var andres investeringer. Pyramiden var på kollapsens rand da amerikanske finansmyndigheter stanset den for to år siden. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): ZeekRewards ble stengt av amerikanske Security and Exchanges Commision (SEC) i august 2012. Da var ponzi-svindelen på 600 millioner dollar (3,6 milliarder kroner) i ferd med å kollapse.

Samtidig som selskapet ble stengt og alle midler frosset ble toppene tiltalt for sine roller. Den tidligere sykehus-tryllekunsteren Paul Burks, hadde i løpet av bare halvannet år skapt det som ifølge Huffington Post er blant de største Ponzi-svindlene i USA noen sinne.

Dagbladet avslørte i mars at hundrevis av nordmenn var involvert i Ponzi-svindelen. Blant dem var kjendiser som «Charter-Svein» Østvik, Ole-Ivars vokalist Tore Halvorsen og NRK-programleder Thomas Seltzer.

Mange av de rundt 750 nordmennene som var med i ZeekRewards har tjent store penger på svindelen. Disse vil nå bli forfulgt sivilrettslig av det amerikanske konkursboet.

- Vi kommer til å saksøke de norske nettovinnerne, men jeg foretrekker ikke å utdype hvor mange det er snakk om, eller hvor mye de har tjent, sier Kenneth D. Bell i advokatfirmaet McGuireWoods, som håndterer konkursboet etter ZeekRewards.

Oppsiktsvekkende Tusenvis av nordmenn har vært involvert i kollapsede internasjonale pyramidespill i løpet av de siste tiårene. Men storoppryddingen som er satt i gang etter ZeekRewards-kollapsen, vekker oppsikt.

REKRUTTERTE: Ifølge kilder Dagbladet har snakket med, skal Svein Østvik, bedre kjent som «Charter-Svein», ha rekruttert flittig til ZeekRewards. Overfor Dagbladet har Østvik hevdet at han ikke har tjent penger på pyramidesvindelen. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
REKRUTTERTE: Ifølge kilder Dagbladet har snakket med, skal Svein Østvik, bedre kjent som «Charter-Svein», ha rekruttert flittig til ZeekRewards. Overfor Dagbladet har Østvik hevdet at han ikke har tjent penger på pyramidesvindelen. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer

- Jeg er ikke kjent med at man har gjort det på denne måten tidligere, sier Monica Kjelsnes, seniorrådgiver i Lotteritilsynet til Dagbladet.

I USA har konkursboet allerede saksøkt 9000 personer som har tjent penger på pyramidekollapsen.

- Dette er å bryte ny mark i forbindelse med etterspillet etter pyramidekollapser, sier førstestatsadvokat Arnt Angell i Økokrim.

- Er det en metode du har sansen for?

- Det er klart at dette vil kunne begrense villigheten og muligheten til at folk deltar i pyramidespill, sier Angell.

- INGEN GEVINST: Vokalist i dansebandet Ole Ivars, Tore Halvorsen, har vært med i en rekke pyramideselskaper, også ZeekRewards. - Jeg tror ikke jeg har vervet noen. Det ble stengt så fort, og det ble ingen gevinst på meg, sa Halvorsen til Dagbladet i vår. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
- INGEN GEVINST: Vokalist i dansebandet Ole Ivars, Tore Halvorsen, har vært med i en rekke pyramideselskaper, også ZeekRewards. - Jeg tror ikke jeg har vervet noen. Det ble stengt så fort, og det ble ingen gevinst på meg, sa Halvorsen til Dagbladet i vår. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Kravene mot nordmennene som har tjent på ZeekRewards-svindelen, vil etter alt å dømme fremmes av et norsk advokatfirma, på vegne av det amerikanske konkursboet.

«Konkursboet har vært i kontakt med flere europeiske advokatfirmaer i land hvor de som har profittert mest på ZeekRewards bor», heter det i en oppdatering fra bobestyreren. 

Dagbladet har ikke fått svar på hvilket norsk advokatfirma som skal håndtere kravet fra det amerikanske konkursboet.

Leie cruiseskip Dagbladet kjenner identiteten på mange av de rundt 750 nordmennene som var med i ZeekRewards. Blant dem er flere såkalte pyramidegjengangere - folk som har hatt framstående roller i flere norske og internasjonale pyramidespill de siste årene.

I e-poster fra de norske ZeekRewards-toppene, som Dagbladet har fått tilgang på, går det klart fram at flere har tjent meget gode penger. En Oslo-mann i 50-årene, som underskriver som «teamleder», skriver i august 2012:

«PS: ser for meg å leie et cruiseskip en el.a. gang neste år sammen med de som tjener mest i teamet, og så ta med alle sr. executives, executives og fylle resten av plassene med managers så langt det er plass. Eller kanskje har vi høyere titler da.» 

YOLO-PENGER: Thomas Seltzer ble rekruttert til pyramiden av «Charter-Svein». - Jeg ga 100-200 dollar som jeg visste at jeg kom til å miste. Det var bare moro, har Seltzer sagt til Dagbladet. Foto: Anders Grønneberg
YOLO-PENGER: Thomas Seltzer ble rekruttert til pyramiden av «Charter-Svein». - Jeg ga 100-200 dollar som jeg visste at jeg kom til å miste. Det var bare moro, har Seltzer sagt til Dagbladet. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Senere samme måned ble ZeekRewards stengt av amerikanske finansmyndigheter.

- Jeg ønsker ikke å kommentere om jeg har tjent mye på dette. Også jeg føler at jeg har blitt ført bak lyset her, sier mannen til Dagbladet.

Vil nullstille Konkursboets rolle er, så langt det er mulig, å nullstille investeringssvindelen. Det vil si at de som har tjent penger skal betale tilbake, mens de som har tapt penger, skal få deler av sine investeringer tilbakebetalt.

Det er 333 nordmenn som har meldt inn krav til boet etter å ha tapt penger på ZeekRewards. Kravene fra nordmennene beløper seg til rundt 12,4 millioner kroner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling