Vil hente nye flygeledere fra hele Europa

Per Sandberg (Frp) vil rekruttere flygeledere fra hele Europa for å unngå konflikter på grunn av bemanningsproblemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inne i EØS-området er ikke dette uvanlig og det vil tvinge seg fram uansett.

-  I dag er det mangel på flygeledere i Europa, men det vil bli hardere konkurranse om jobbene om også nordmenn må konkurrere med flygeledere fra andre land, sier Sandberg som er leder i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité.

Ifølge Sandberg, er det i første omgang mest aktuelt med utenlandske statsborgere i flygeledersentralene ettersom disse er engelskspråklige. Problemet i dag er at alt regelverket og alle forskriftene er på norsk. Alt dette må oversettes.

-  Sandberg vet ikke hva han snakker om. Det er mangel på flygeledere over hele Europa og Norge har ikke gode rekrutteringsmuligheter. Dessuten vil det ta flere år å oversette regelverket til engelsk, sier Rolf Skrede, leder i Norsk Flygelederforening.

Nye tiltak

Sandberg måtte i går stille i mange radiodebatter for å diskutere Avinors akutte problemer etter at lederen for flygelederne i Røyken, Per Christian Haraldsen, trakk seg bare tre uker etter at han ble tilsatt. Men samferdselsminister Liv Signe Navarsete slapp han å møte ettersom hun ikke ville stille i noen av de debattene han deltok i.

I morgen skal styret i Avinor legge fram en tiltakspakke som skal hindre nye konflikter blant flygelederne. -  Jeg er stygt redd for at Anders Talleraas vil legge seg flat for flygelederne, bl.a. ved å utsette flyttingen av sentralen i Røyken til Sola, sier Sandberg.

-  En farse

-  Konflikten i Avinor har utviklet seg til en farse. På sikt er jeg redd for at flysikkerheten rammes på grunn av dette.

-  Burde statsråden kastet styret?-  Ja, hun har jo også indirekte kommet med mistillit til styret, sier Sandberg.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete forventer at Avinor-ledelsen rydder opp på morgendagens styremøte:

-  Jeg forventer tiltak som vil gi ordnede forhold i flytrafikken, sier hun.

KRITISK: Per Sandberg (Frp).