Vil hente tilbake utvist asylsøker

TRONDHEIM (Dagbladet): Professor Arnulf Kolstad reiser til Uganda. Han vil prøve å hente den utviste asylsøkeren Peter Emmanuel Kyemaire (29) tilbake til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ettersom ingen av de direkte ansvarlige vil gjøre det, påtar jeg meg oppgaven, også som embetsmann, sier professoren, som gjennom flere år har engasjert seg sterkt i denne asylsaken.

Torsdag skrev han et brev til justisminister Hanne Harlem, der han redegjorde for hva han akter å gjøre. Avreisen til Uganda skjer onsdag 5. juli.

Ikke glemt

Kolstad har tre formål med sin reise:

  • Han vil gi Peter Emmanuel en oppmuntring og sørge for at han får vite at han ikke er glemt av alle.
  • Han vil finne ut mer nøyaktig hva som har skjedd i Uganda når det gjelder å avklare 29-åringens identitet.
  • Han vil prøve å få med seg den utviste asylsøkeren tilbake til Norge, slik at søknaden om asyl kan behandles på nytt.

Peter Emmanuel Kyemaire ble kjent som «mannen i kjelleren» i en tv-dokumentar på NRK. Han ble utvist fra Norge 15. mars i år, etter å ha bodd her i fem år.

FN-brev

Norske myndigheter har hevdet at han er ugander, mens han selv hele tida har sagt at han er rwandisk flyktning med falskt ugandisk pass. Ved ankomsten i Uganda ble han arrestert og fengslet, tiltalt for å ha kommet til landet med ugyldig pass.

- Jeg har mottatt et brev fra FNs høykommissær for flyktninger, som slår fast at Peter helt klart ikke er ugandisk borger, og at han heller ikke har beskyttelse i Uganda, sier Kolstad.

Han mener det er åpenbart at norske myndigheter har tatt feil, og at Peter Emmanuel derfor bør få komme tilbake til Norge for å få behandlet sin asylsøknad på et reelt grunnlag.

- Både ut fra humanitære anstendighetshensyn og ut fra rettssikkerhetsmessige hensyn mener jeg han bør få beskyttelse i Norge.

Han lever ikke trygt som papirløs rwander i Uganda, sier Arnulf Kolstad, som er professor ved psykologisk institutt på NTNU i Trondheim.