Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vil hevde drapet ble bestilt av gjengmiljø

Det hevder mannen (24) som drepte Anja Weløy Aarseth (21).

PÅGREPET. Her blir 24-åringen pågrepet. Han erkjenner å ha voldtatt og drept kvinnen. I morgen starter rettssaken. Foto: Leserbilde
PÅGREPET. Her blir 24-åringen pågrepet. Han erkjenner å ha voldtatt og drept kvinnen. I morgen starter rettssaken. Foto: Leserbilde Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen starter rettssaken mot en 24 år gammel mann som tilstår å ha voldtatt og drept 21 år gamle Anja Weløy Aarseth på Aksla-fjellet i Ålesund i august i fjor.

Sunnmørsposten skriver i dag at mannen kommer til å hevde at drapet skjedde på bestilling fra gjengmiljøet Mara Salvatrucha (MS-13), kjent fra søramerikanske land og USA.

Avisa skriver at politiet på ingen måte fester lit til mannens teori.

Minimiljø i Norge Politibetjent Jan Erik Bresil i Oslo politidistrikt skal i løpet av rettssaken vitne deres kjennskap til miljøet i Norge. Ifølge rettssakens fremdriftsplan er det satt av 15 minutter til å høre hans orientering om miljøet.

I 2010 var det etablert et mindre MS-13-miljø i hovedstaden bestående av rundt 40 medlemmer, mest barn og ungdom, men miljøet ble raskt skilt og oppløst. I Oslo-politiets gjengrapport fra januar 2012 konkluderer politiet med at de gjennom dialog, kontroller av enkeltindivider og en rekke tiltak knuste miljøet.

Medlemmene i miljøet gjenkjennes blant annet gjennom særegne tatoveringer med gjengens navn på. Blant annet tilbudte Oslo-kommune at de ungdommene som ønsket å fjerne blekke, skulle få det gjort uten kostnader. Flere ungdommer benyttet seg av dette tilbudet.

I tilegg til voldtekt og drap, er også 24-åringen tiltalt for ransforsøk av en kiosk og trusler. Mens han erkjenner de alvorligste tiltaltepunktene, nekter mannen for ransforsøket.

Mannens forsvarer, advokat Per Herman Thori-Aamot, har gjort det klart overfor Dagbladet at han ikke ønsker å kommentere klientens forklaringer før retten settes i morgen.

  - Tilfeldig offer Påtalemyndigheten mener Anja Weløy Aarseth var et tilfeldig offer.

- Etterforskningen viser at det aldri har vært noe som helst kontakt mellom offeret og tiltalte før dette skjedde. Alt tyder på at hun var et tilfeldig offer, sier statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim ved Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane statsadvokatembeter til Dagbladet.

Hun skal være aktor under rettssaken i Sunnmøre tingrett. I den rystende tiltalebeslutningen mot mannen beskriver statsadvokaten at mannen tvang 21-åringen bort fra en tursti og voldtok henne. Etterpå kvalte han 21-åringen til døde, ifølge tiltalen.

- Det er straffeskjerpende at tiltalte drepte henne for å skjule voldtekten, mener Nordheim.

20 minutter Overfallet og drapet skjedde i tidsrommet 18.40 og 19.00 den 28. august i fjor, ifølge tiltalen.

- Den tiden er begrenset ned til dette tidsrommet basert på elektroniske spor og vitneforklaringer, samt hans egen forklaring, sier Nordheim.

Telefonen til Anja Weløy Aarseth har aldri blitt funnet, men politiet har hentet ut trafikkdata fra telefonen og tiltaltes mobil og satt det opp mot blant annet vitneforklaringer og overvåkingsbilder politiet har sikret seg.

- Det er det totale bevisbildet i saken som gir oss dette tidsrommet. Politiets hovedetterforsker vil belyse dette i løpet av rettssaken. Tidspunktene er ikke bestridte. Det har også vært en grundig gjennomgang av mobildata som Kripos skal vitne om, sier hun.

Krever oppreisining I tiltalen har statsadvokat Nordheim lagt ned forbehold om påstand om forvaring for tiltalte.

- Det er på bakgrunn av tiltaltes tidligere kriminelle forhold og de sakkyndiges konklusjon, sier hun.

Psykiatrispesialist Terje Tørrissen og psykiater Michael Setsaas har observert mannen. De mener mannen er strafferettslig tilregnelig, men at han har en alvorlig personlighetsforstyrrelse og at det er fare for at han skal begå  nye, alvorlige lovbrudd i framtida, ifølge Bergens Tidende.

Bistandsadvokat Einar Råen representerer familien til Anja Weløy Aarseth. Han sier han ikke har noen kommentarer til tiltalebeslutningen.

- Jeg har fremmet krav om oppreisningserstatning med kroner 200 000 til hver av foreldrene samt krav om dekning av økonomisk tap med inntil 150 000 kroner. Dette gjelder i hovedsak kostnader til gravferd, gravsten, reiser og behandling, sier Råen til Dagbladet.

image: - Vil hevde drapet ble bestilt av gjengmiljø
Hele Norges coronakart