Vil heve erstatningen til ofre for gjengvoldtekt

- Skal ikke lønne seg. 

- SKAL IKKE LØNNE SEG: - Det skal ikke lønne seg å begå grove integritetskrenkelser i fellesskap med andre, sier Anundsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
- SKAL IKKE LØNNE SEG: - Det skal ikke lønne seg å begå grove integritetskrenkelser i fellesskap med andre, sier Anundsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Regjeringen vil heve erstatningsbeløpet til personer som er blitt voldtatt eller utsatt for vold av flere gjerningspersoner.Justis- og beredskapsdepartementet har sendt forslaget til endringer i skadeserstatningsloven på høring.

- I saker med flere gjerningspersoner vil domstolene ofte fastsette et samlet oppreisningsansvar overfor fornærmede, for eksempel i saker om gjengvoldtekt. Dette kan føre til at den enkelte gjerningsperson blir ansvarlig for et lavere beløp enn om vedkommende hadde begått en tilsvarende krenkelse alene, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

Dette vil altså regjeringen endre på. Departementet foreslår derfor at oppreisning skal utmåles individuelt for hver enkelt gjerningsperson, i saker hvor en straffbar handling er begått av flere i fellesskap.

Eksempler på slike saker er gruppevoldtekter og vold utøvd av flere gjerningspersoner.

- Det skal ikke lønne seg å begå grove integritetskrenkelser i fellesskap med andre. Slike resultater er støtende. Forslaget vil sikre at domstolene utmåler et oppreisningsansvar individuelt for den enkelte gjerningsperson, som i hvert fall ikke er lavere enn det den enkelte ville blitt idømt om vedkommende hadde handlet alene, sier Anundsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer