Vil heve Murmansk

Helga Pedersen vil heve den havarerte krysseren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den havarerte russiske krysseren Murmansk skal heves, bekrefter fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap) overfor NRK.

Fiskeriministeren har vært kraftig kritisert for å ha holdt tilbake informasjon om at skipsvraket i Finnmark kunne være miljøfarlig.

Helga Pedersen har tidligere sagt at det ikke er sikkert Murmansk blir hevet.

Havforskningsinstituttet startet søndag prøvetakingen på ti stasjoner i og rundt vraket av krysseren Murmansk, etter påstander om radioaktiv stråling.

Resultatet vil først foreligge rundt 1. september.

Det er Kystverket som har bedt om at det tas prøver for å avdekke hvor mye miljøgifter som finnes i den russiske krysseren som havarerte ved Sørvær i Finnmark for 14 år siden.

Prøvene skal tas i sedimenter og i fisk og blåskjell.

NRK melder at undersøkelser viser at det er flere miljøfarlige stoff som bly og PCB i det havarerte skipet.

Venstre er glad for beslutningen.

SKAL HEVES: Den russiske krysseren Murmansk skal nå heves, 14 år etter at den havarerte i Finnmark. Foto: SCANPIX
SKAL HEVES: Den russiske krysseren Murmansk skal nå heves, 14 år etter at den havarerte i Finnmark. Foto: SCANPIX Vis mer

- Dette er en positiv beslutning som får full tilslutning fra Venstre. Kyst og Fiskeriminister Helga Pedersen ble presset til handling i denne saken. Det som var usikkert og som krevde mer underøkelser for bare dager siden, er nå mulig. Dette viser at det var riktig å holde trykket oppe for å få hevet vraket, og ikke bare på å få mer undersøkelser av vraket, sier Gunnar Kvassheim.

(NTB)

Vil heve Murmansk