Vil hevne Hamas-drap

Hamas-lederen Izz el-Deen al-Sheikh Khalil ble drept av en bilbombe i formiddag. Hamas-bevegelsen vil hevne drapet ved å angripe israelske mål i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hamas-hovedkvarteret i Gaza beskylder Israel for å stå bak aksjonen, melder CNN. 42 år gamle Khalil ble drept og tre andre såret da en bombe gikk av i bilen deres i Damaskus i formiddag. Ifølge BBC gikk Khalil inn i bilen for å ta mobiltelefonen som ringte bare minutter før eksplosjonen.

- Feig handling

- Den sionistiske fiende har åpnet døra for at kampen kan flyttes utenfor Palestina, heter det i en erklæring fra Ezzedine al-Qassam-brigaden. Ifølge øyenvitner var bomben gjemt under førersetet i Khalils bil. Den gikk av like etter at motoren var startet. Hamas kaller drapet «en feig handling av sionistene i Mossad», Israels etterretningstjeneste.

I ettermiddag lovet den islamistiske bevegelsen å hevne drapet ved å angripe mål i Israel. Senere het det at hevnaksjonene også skal rettes mot israelske mål i utlandet. Israel har en historie i å drepe palestinske millitante utenfor landet. Israelerne var blant annet ansvarlig for drapet på Khalal Al-Wazir i Tunisia i 1988 og den islamske lederen Fahti Shiqaqi i Malta i 1995.

- Gjengjeldelse vil bli fastsatt av bevegelsens ledelse i de okkuperte områdene, sa en talsmann for Hamas i Damaskus.

- Levde farlig

Khalil var leder for Hamas-bevegelsens militære fløy utenfor de palestinske territoriene. Han ble deportert fra Gaza i 1992 og har bodd i Syria en rekke år. Et øyenvitne sier at bomben eksploderte da Khalils mobiltelefon ringte like etter at han hadde satt seg inn i bilen. Da han trykket på telefonen for å svare, ble kjøretøyet blåst i lufta.

Israelske myndigheter vil ikke kommentere om drapet på Khalil ble utført av israelske tjenestemenn.

- Noen mennesker lever farlige liv, sa en israelsk talsmann i ettermiddag.

DREPT:</B> Khalil var leder for Hamas-bevegelsens militære fløy utenfor de palestinske territoriene. Han ble deportert fra Gaza i 1992 og har bodd i Syria en rekke år.
BILBOMBE:</B> Det var en bilbombe som drepte Hamas-lederen. Ifølge øyenvitner var bomben gjemt under førersetet i Khalils bil.