OPPRØRT: Tidligere etterforskningsleder Leif A. Lier er kritisk til det han beskriver som «Isungsets lemfeldige omgang med fakta». Foto: Espen Røst/Dagbladet
OPPRØRT: Tidligere etterforskningsleder Leif A. Lier er kritisk til det han beskriver som «Isungsets lemfeldige omgang med fakta». Foto: Espen Røst/DagbladetVis mer

- Vil hevne seg på meg

Tidligere etterforskningsleder Leif A. Lier angriper forfatteren bak boka "Hvem skjøt William Nygaard".

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet:) - Odd Isungset bruker boka til å hevne seg på meg, fordi jeg tidligere har vært kritisk til hans arbeide sier Leif A. Lier til Dagbladet.

Sterke beskyldninger Mangeårig TV2-reporter og forfatter Odd Isungset kommer med sterke beskyldninger mot politiet i den nye boka «Hvem skjøt William Nygaard», som ble lansert i går.

Leif A. Lier, som ledet etterforskningen av Nygaard-saken de første månedene, er kritisk til det han beskriver som «Isungsets lemfeldige omgang med fakta».

- Isungset skriver i boka at jeg ikke var i politihuset da skuddene falt i Dagaliveien, og at det derfor tok for lang tid før vi fikk varslet grensestasjonene.

Det er løgn, jeg var i politihuset da skudden falt, det kan min overordnede, tidligere kriminalsjef Truls Fyhn bekrefte, sier han.

Når Dagbladet tar kontakt med Fyhn sier han at han er «ganske sikker» på at Lier var i politihuset da meldingen om skuddene kom.

Etikkrefs Isungset er en garvet reporter og mangeårig leder av pressens egen etiske domstol, Pressens Faglige Utvalg. Nå får han selv etikkrefs.
Dagbladet møter Leif A. lier på Stopp Pressen i Oslo sentrum. Han er tydelig opprørt.

- I boka hevder Isungset at turen til Karachi for å følge det såkalte våpensporet ble holdt hemmelig for etterforskningsgruppa, det er også løgn. Sannheten er at vi hadde tett kontakt med etterforskerne i Oslo under hele turen, hevder Lier.

- Isungset skriver også at Kripos var kritisk til politiets etterforskningsarbeide; Det er bare tull, de kom med noen anbefalinger, bl.a at vi burde orientert oss om hva andre land gjorde i forhold til fatwaen. Det hadde vi allerede gjort:

- Det Isungset ikke vet er at vi var i et annet europeisk land og snakket med de hemmelige tjenestene der, slik fikk vi den informasjonen vi trengte, forklarer Lier.

- At en tidligere leder av Pressens Faglige Utvalg (PFU) er så uetterrettelig i sitt eget arbeide, er ille, sier Lier.

Lier mener Isungset skriver godt, og at boka har flere interessante poenger.

- Men jeg kan bevise at det er tre feil bare i den delen som omhandler den relativt korte perioden jeg var inne i etterforskningen. Det gjør at jeg stiller spørsmålstegn ved bokas troverdighet, sier Lier.

Ingen hevnmotiver - Jeg har absolutt ingen hevnmotiver i forhold til Leif A. Lier, sier Odd Isungset til Dagbladet

- Kan han ikke lese eller? Jeg har aldri skrevet at han ikke var på politihuset da skuddene falt, men jeg har beskrevet en episode der to kilder hevdet at han ikke var der, mens to andre sa at han var der.

Isungset sier at Lier også misforstår det som står om Karachi-turen:

- Mitt poeng i boka er at det ikke var noen igjen her hjemme som kunne drive paralelletterforskning. Jeg har flere kilder i etterforskningsgruppa som har fortalt meg at de stilte seg undrende til at de to lederne i gruppa dro, sier Isungset.

Isungset mener Lier alltid har lest kriposrapporten annerledes enn andre han har snakket med om den, og mener påstanden om uetterettelighet faller på sin egen urimelighet.

- Dette kan jeg rett og slett ikke ta seriøst. Jeg har gjort et grundig arbeide:

- Dette er ikke analyser jeg har sugd fra eget bryst, en må huske at påtalemyndighetene har flyttet saken fra oslo politidistrikt til kripos; Det forteller alt, repliserer journalist, forfatter og tidligere PFU-leder Odd Isungset.