Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prinsdal-drapet

Vil hindre at drapet hevnes

Politiet er massivt til stede i bydelen for å unngå hevnaksjoner etter drapet på Halil Kara (21).

DRAP: Kalil Hara ble skutt og drept utenfor Prinsdal Grill 10. januar i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DRAP: Kalil Hara ble skutt og drept utenfor Prinsdal Grill 10. januar i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Vi er til stede med mye uniformert og sivilt politi. Tilstedeværelsen er massiv på grunn av den alvorlige hendelsen. Dette gjør vi for å skape trygghet, og for å gi og hente informasjon, sier politisjef John Roger Lund for driftsenhet øst.

Noe av grunnen til at politiet viser tilstedeværelse er for å forhindre hevnaksjoner.

- Vi vet at hevn ofte er et tema når kriminalitet skjer i disse miljøene. Dette prøver vi å forhindre ved å være aktive i området, sier han til Dagbladet.

ER SYNLIG: John Roger Lund, sjef for enhet øst i Oslo-politiet, forteller at politiet er synlige i bydelen etter drapet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ER SYNLIG: John Roger Lund, sjef for enhet øst i Oslo-politiet, forteller at politiet er synlige i bydelen etter drapet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Han understreker at det ikke foreligger noen konkret informasjon om hevnaksjoner, men at de har eget personell som er ute i miljøene for å betrygge at det ikke skal skje.

- Familien til avdøde har vært tydelige på at det ikke er noe hevnmotiv fra familiens side. Men det er helt naturlig i en så alvorlig sak at vi har fokus på dette, sier Lund.

Politisjefen forteller at politiets viktigste våpen for å forhindre hevnaksjoner er å samarbeide med alle institusjonelle lavterskel-tilbud, for å lytte til hva som skjer i miljøet.

DRAP: Majid Butt er innehaver på Prinsdal grill der en 21 år gammel gutt ble skutt og drept like før midnatt fredag. Reporter: Angelica Hagen. Video: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer

- Følger med

Det var Halil Kara (21) som ble skutt og drept på åpen gate på Prinsdal i Oslo 10. januar i år. Totalt tre personer er siktet for drap eller medvirkning til drap, mens en fjerde mann er siktet for å ha hjulpet en av de andre med å flykte landet.

Flere av de siktede har tilknytning til gjengmiljøet Young Bloods. Samtidig står den antatte lederen av gjengen tiltalt i Oslo tingrett for drapsforsøk og kidnapping.

Flere Dagbladet har snakket med, mener dette har tilspisset gjeng-situasjonen i bydel Søndre Nordstrand.

- Vi følger med på om andre vil ta over territoriet. Vi har god dialog med skoler, idrettslag, og utekontakter for å ta temperaturen på området.

Det er et problem at når politiet pågriper gjengkriminelle, dukker nye opp.

- Vår oppgave er å ha kontroll på helhetsbildet. Så får vi av og til de fatale sakene. Vi er veldig lei oss for at dette skjer.

FLUKTRUTE: Politiet leter fortsatt etter gjerningspersonen som skjøt og drepte en 21 år gammel mann på Prinsdal i Oslo 10. januar. Vitner skal ha observert ham løpende fra åstedet i retning Kolbotn. Video: Marie Røssland / Endre Vellene. Vis mer

Verver unge

Ifølge politisjefen er det store forskjeller på områdene i bydelen. Før var det mye uroligheter på Holmlia, som er hovedsete til Young Bloods. Nå mener han at det i større grad foregår kriminalitet på Mortensrud.

Han viser til at dette er områder hvor kriminelle verver unge inn i kriminalitet.

- Det finnes aktører som rekrutterer løpegutter til en kriminell løpebane for å flytte narkotika for småpenger. De unge blir fanget i et nett hvor de får oppmerksomhet, tilhørighet og småpenger.

Lund understreker at politiet har god oversikt over hvor det skjer rekruttering, men at problemet på ingen måte er løst.

- Langsiktighet er viktig. Det handler ikke bare om politiet, men skolen må bidra. Jeg vil skryte av barnevernstjenesten, som har gjort en viktig jobb med å følge opp familier som trenger hjelp.

- Arbeidet er ikke over

Stortingspolitiker Jan Bøhler (Ap) er glad for at politiet er på tå hev og i beredskap, og er tydelig på at gjengkriminalitet er noe man må jobbe hardt med over tid.

BEKYMRET: Jan Bøhler er like bekymret over gjengsituasjonen som før. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BEKYMRET: Jan Bøhler er like bekymret over gjengsituasjonen som før. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det er bygd opp en gjengstruktur i området over lang tid. Dette må jobbes med i årevis og er ikke noe som nødvendigvis svekkes ved at noen medlemmer blir pågrepet.

Han understreker at han er like bekymret som før.

- Drapet skapte uro, og det er større fare for hevnaksjoner om politiet ikke er tydelig til stede og om aktørene ikke blir tatt.

Ifølge Bøhler er det en kodeks i de kriminelle miljøene at de skal ordne opp selv.

- For dem handler det om ære. Det er viktig at dette ikke får utvikle seg. Derfor er det bra at politiet er synlige og viser at de tar hendelsen alvorlig.

Hele Norges coronakart