Svarer på advarsel:

- Vil hindre fullskala krig

Nato-sjef Jens Stoltenberg møtte torsdag USAs president Joe Biden i Det hvite hus.

MØTTES: Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg møtte den amerikanske presidenten Joe Biden for samtaler om krigen i Ukraina. Video: Vegard Kvaale / Dagbladet. Foto: Nato Vis mer
Publisert

WASHINGTON D.C./OSLO (Dagbladet): - Nato har grunnleggende sett to oppgaver, forklarer Nato-sjef Jens Stoltenberg overfor Dagbladet.

Torsdag møtte han USAs president Joe Biden, visepresident Kamala Harris, og USAs sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan i Det hvite hus, dagen etter at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kom med en ny advarsel mot Vesten.

Under et besøk i Saudi-Arabia sa Lavrov at leveransene av USAs avanserte rakettsystemer øker risikoen for at «et tredje land» ble dratt inn i konflikten.

Stoltenberg fikk spørsmål om dette da han møtte pressen utenfor Det hvite hus i etterkant av presidentmøtet.

Avskrekking skal forhindre eskalering

Stoltenberg gjentok at Nato ikke ønsker noen direkte konfrontasjon med Russland.

- Den ene av Natos to oppgaver er å støtte Ukraina, som Nato og Nato-land gjør i stort omfang, men også å hindre at dette blir en fullskala krig mellom Nato og Russland, sa Stoltenberg til Dagbladet.

Nato-sjefen forklarte at dette gjøres på flere måter, blant annet ved å gjøre det klart at Nato ikke er en part i den pågående konflikten i Ukraina. Forsvarsalliansen støtter Ukraina i deres rett til selvforsvar, og driver samtidig med avskrekking.

- Vi har økt det militære nærværet øst i alliansen. Dette gjør vi for å gjøre det klart at vi er der for å forsvare alle Nato-land mot enhver trussel. Det er avskrekking, med hensikt i å hindre angrep mot Nato-land og eskalering i konflikten, utdypet Stoltenberg.

DRONE: Denne videoen skal vise ukrainske droner slippe ammunisjon på russiske soldater. Videoen ble publisert på Telegram 31. mai. Video: Telegram / Combat Footage. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

- Fredsforhandlinger avhengig av fortsatt støtte

Tema for torsdagens møte i Det hvite hus var blant annet konflikten i Ukraina, og viktigheten av at USA og Nato fortsatt støtter Ukraina.

Overfor pressen berømmet Stoltenberg lederskapet USA utviser, både i støtten til Ukraina, men også lederskapet de «viser hver dag» i å bygge et bånd på tvers av Atlanterhavet.

Krigen har allerede utviklet seg til en utmattelseskrig, mener Nato-sjefen. Det innebærer at krigen kan bli langvarig.

Støtten til Ukraina vil også kunne være avgjørende for hvordan krigen ender, mener Stoltenberg. Han er samtidig forsiktig med å komme med en spådom for hvordan dette vil skje.

- Alle kriger er uforutsigbare. Denne konflikten vil nok ende, som de fleste andre konflikter, ved et forhandlingsbord. Vi vet også at det som skjer ved forhandlingsbordet er helt avhengig av styrken på slagmarken. Derfor er det viktig å fortsatt støtte Ukraina.

Varsler kommende Tyrkia-møte

Det er ennå knyttet spenning til Nato-søknadsprosessen til Sverige og Finland. Tyrkia har uttrykt bekymring for hva dette vil innebære for egen sikkerhet.

Dersom alle de nåværende tretti medlemslandene skal kunne stemme for en Nato-utvidelse, må Tyrkia være med på laget.

Stoltenberg forteller at de nå jobber med å komme til en løsning, og at han har tett kontakt med politisk ledelse i Ankara, Stockholm og Helsinki. De neste dagene skal det også avholdes et møte mellom representanter fra de tre landene.

- Når en alliert, Tyrkia, løfter sine bekymringer, må vi sette oss ned og se på dette, og finne en vei framover. Det gjør vi nå, sier Stoltenberg.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer